İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
14 Eylül 2020
6 Dakika
Pasaport Harçları 2020 Yeşil ve Bordo Pasaport Yenileme Ücreti

Yeni yıl geliyor. Pasaport harçları ve cüzdan bedellerinde acaba ne değişiklikler oldu? Pasaport kaç günde elime ulaşır? Pasaport çıkartmak için nasıl başvuru yapmam gerekir gibi sorularınızın cevapları için yazımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz. 2020’de pasaportunu yenilemek ya da ilk defa pasaport sahibi olmayı planlayanlar için 2020 pasaport harçları ve cüzdan bedelleri ile ilgili bir yazı hazırladık.

2020 Pasaport Harçları

2020 yılı için yeni gelen zamlar pasaport alım fiyatlarını arttırdı.Pasaport harçları için yapılan en son zam oranı ise %23,73.

 

2020 pasaport harçları ve aşağıdaki gibidir:

SÜRE

HARÇ

1 YIL

304,40 TL

2 YIL

497,00 TL

3 YIL

705,90 TL

4-10 YIL

994,80 TL

 

2020 Pasaport Cüzdan Bedelleri

Pasaport defter bedeli yeşil veya bordo pasaporta sahip olmak isteyen herkesin ödemesi gereken tutardır.Ayrıca pasaportun kaybedilmesi halinde de sadece pasaport cüzdan bedelini yatırmanız gerekmektedir. Geçen sene 133,00 TL olan pasaport cüzdan bedeline yeni yılda fiyat artışı uygulandı. 

2020 Pasaport Yenileme Ücretleri

2020 pasaport defter bedeli aşağıdaki gibidir:

SÜRE

DEFTER BEDELİ

1 YIL

160,00 TL

2 YIL

160,00 TL

3 YIL

160,00 TL

4-10 YIL

160,00 TL


Harçsız Öğrenci Pasaportu ve Ücreti

25 yaş altındaki öğrenciler sadece pasaport cüzdan bedeli ödemektedir. Bunun için öğrenci belgelerini ibraz etmeleri gerekmektedir. Yeşil pasaport alacaklar kişiler de sadece pasaport defter bedeli ödemekle yükümlüdürler. Yeşil pasaportların geçerlilik süresi 5 yıldır.

Pasaport Harç ve Cüzdan Bedelleri Hangi Bankalardan Ödenebilir?

Anlaşmalı bankalar, Maliye Bakanlığı’nın veznesi ya da PTT şubelerine ödenebilir.

Aşağıdaki birkaç örnek banka isminden ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz:

  • Akbank
  • Albaraka Türk
  • Alternatifbank
  • Anadolubank
  • Burganbank
  • Citibank
  • Denizbank
  • Finansbank
  • Fibabank
  • HSBC
  • Garanti Bankası
  • ING Bank
  • TEB
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank
  • YapıKredi
  • Ziraat Bankası

Pasaport Başvuru Süreci: Pasaport Nasıl Alınır?

1 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport vermeye yetkili kurum Nüfus Müdürlükleri’dir. Pasaport almak için öncelikle pasaport randevunuzu almanız ve daha sonra randevuya gitmeden önce pasaport harcı ve/veya pasaport defter bedelini ödemeniz gerekmektedir.

Pasaport Randevu

https://randevu.nvi.gov.tr/ linkine tıklayarak randevu alabilirsiniz.Randevuyu ikametgahınızın bulunduğu adres dışından da alabilirsiniz. Pasaport randevunuza gidip başvurunuzu tamamladıktan sonra pasaportunuzun size ulaşması bir hafta içerisinde gerçekleşir.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar ve Gerekli Belgeler

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Pasaport Harcı ve Cüzdan Bedeli ödeme makbuzu (Pasaport türünüze ve pasaport almak istediğiniz süreye göre ödemenizi yapmanız gerekmektedir. TC Kimlik numaranız ve isim, soyisim gibi bilgiler mutlaka dekontun açıklamasında belirtilmelidir)
  • Eski pasaportunuz (Varsa)
  • Öğrenci Belgesi (Gerekli durumda) 

Yurtdışı Eğitim Hakkında detaylı bilgi için bilgi istek formunu doldurup bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Pasaport İşlemleri

Pasaport işlemleri, pasaport çıkartmak sanıldığı kadar zor değildir. Yurtdışında dil okuluna gitmek, yurtdışında üniversite okumak gibi hedefleriniz varsa pasaport işlemlerinizi tamamladıktan sonra okul başvurunuzu yapıp daha sonra vize işlemlerinize başlayabilirsiniz. 

Pasaport Takip

Pasaport işlemlerinizi tamamladıktan sonra size pasaport takibiyle ilgili bir SMS gönderilecektir. Pasaportunuz PTT kargo ile başvuruda belirttiğiniz adresinize gönderilmektedir. Pasaportunuzu siz ya da başvuru esnasında belirttiğiniz kişi teslim alabilir.

Pasaport Türleri

Umuma mahsus (Bordo) Pasaport, Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Diplomatik Pasaportlar, pasaport türleri arasındadır.

Umuma Mahsus Pasaport - Kırmızı (Bordo) Pasaport

Devlet makamında hizmet veren kişiler ve onların çocukları yeşil pasaport alma hakkına sahiptirler. Eğer bu kategoride değilseniz, Türk vatandaşlarının standart olarak aldığı umuma mahsus pasaport yani bordo pasaportu almanız gerekmektedir. Bordo pasaport ile de vizesiz gidilebilecek ülkeler mevcuttur. Ancak Almanya,Hollanda,İtalya ve diğer Schengen ülkelerine giriş hakkı için bordo pasaportluların vize alması gereklidir. İngiltere,İrlanda, Amerika, Kanada,Avustralya gibi ülkeler de bordo pasaportlulardan vize istenmektedir.

Vize başvurusu yapabilmeniz için gerekli başvuru evraklarını toplamanız, vize kurallarını okumanız ve olabildiğince erken tarihte vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. (Lütfen evrak hazırlığından önce vize geçerlilik tarihini kontrol ediniz.)Vize başvurunuzun olumlu sonucunda gidiş amacınıza uygun olarak bir vize verilir.

Hususi Pasaport - Yeşil pasaport

Devlet memurları ya da eski bürokratlara verilen vize türüdür. Yeşil pasaport sahibi olanlar ise 90 güne kadar vize almadan schengen bölgesinde kalabilir. İngiltere,İrlanda, Amerika, Kanada,Avustralya gibi ülkeler de yeşil pasaportlulardan vize istenmektedir.

Hizmet Pasaport - Gri pasaport

Resmi kurumlar tarafından belirli bir görev amacıyla yurt dışına gönderilen kişiler gri pasaport alır. Örneğin; uluslararası bir yarışmaya katılmaya hak kazanmış ve yurt dışında ülkemizi temsil edecek olan öğrenciler gri pasaport alabilirler. 

Diplomatik Pasaport - Siyah pasaport

Sadece görevde bulunulan süreç için verilen, bakanlar, meclis üyeleri, diplomatlar, vali gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişiler bu pasaportu alabilirler. 

E-Pasaport (Yeni Çipli Pasaport) Özellikleri

İçerisinde kişiye ait biyometrik bilgilerin bulunduğu pasaportlardır. Özel cihazlarla emniyet mensupları tarafından okutulduğunda size ait veriler sistemde görünür. Yeni çipli pasaportlar ile sahteciliğe engel olmak amaçlanmıştır. Ayrıca uzun pasaport kuyruklarının oluşmasına ve vakit kaybı yaşanmasına da engel olmuştur.

Didem Atıcıer
Eğitim Danışmanı
Yüksek lisans, lisans ve lise programları için danışmanlık yapmakta ve ofislerimiz için Koordinatörlük görevlerini yürütmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste