İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
05 Nisan 2020
6 Dakika
Covid-19 / 2020-2021 Yılı Üniversite Süreçleri Bilgilendirme

1 AĞUSTOS 2020 İTİBARİYE COVID 19 HAKKINDA ÜLKELERİN VE OKULLARIMIZIN ALMIŞ OLDUĞU ÖNLEMLER HAKKINDA GÜNCEL BİLGİLENDİRME:

Geride kalan haftalarda birçok ülkede önümüzdeki aylarda eğitimine başlayacak öğrencilerimiz için gelişmeler söz konusudur. Bunları sizler için bir kez daha bir araya getirerek güncel durumu ülke-ülke özetlemeye çalıştık. Bunun yanı sıra ülke başlıkları içerisinde okullarımızın almış olduğu birtakım önlemlerden de bahsediyor olacağız. 

KANADA: 30 Eylül 2020 tarihine kadar ülkeye girişler tamamiyle kısıtlanmıştır. Hali hazırda 1 Ağustos’a dek yapılan vize başvuruları ve bundan sonra yapılacak başvurular için “online” metodla başvurular gerçekleşmektedir. Daha önce Kanada için biyometri vermemiş adayların ayrıca biyometri için randevu alması mümkün olup, bunu bir an önce gerçekleştirmeleri hali hazırdaki yoğunluk sebebiyle son derece önemlidir.

Üniversitelerin birçoğu eğitime 1.dönem için online – remote başlama kararı almıştır, bunun için de öğrencilerimizin vize alması şarttır. Dil okullarımızın ve liselerimizin eğitim başlangıç zamanlarını Eylül ayı içerisinde olacak şekilde duyurmalarını beklemekteyiz. Tüm kampüs-içi eğitim yapacak okullarımızın aynı anda sınıf mevcutlarını düşürmek, gerekli mesafe ve hijyen önlemleri almak konusunda son derece iyi çalışmalar içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Vaka sayılarında radikal bir düşüş gösteren Kanada’nın ilerleyen haftalarda daha olumlu adımlar atmasını bekliyoruz. Son olarak Kanada hükümeti ve IRCC vermiş olduğu karar neticesinde, özellikle üniversite ve kolejlerde eğitim alacak öğrencileri yakından ilgilendiren bir adım atarak, yabancı öğrencilere eğitimlerinin %50’sine kadarını online alma ve bu eğitimlerinin de edinecekleri çalışma izinleri yani PGWP(Eğitim sonrası çalışma izinleri) konusunda bir problem teşkil etmeyeceğini duyurmuştur. Örneğin 2 yıl master – sertifika veya diploma programı alacak bir öğrenci 1, 4 yıl lisans programı alacak bir öğrenci 2 yıla kadar online okuyabilir ve bunu mezuniyet sonrası çalışma iznine dönüştürebilir.

İRLANDA: Hali hazırda ülkeye girişler kısıtlanmıştır, 10 Ağustos itibariyle okulların açılmasına karar verilmiştir. Ülke hali hazırda vize başvurularını randevu usulüyle almaktadır. Seyahat engelleri konusunda gelecek açıklamaya dek vizeler henüz teslim edilmemektedir. Okullar genellikle hybrid eğitim modelini tercih etmektedir. Bu modelde öğrenciler eğitimlerinin %50’sinden fazlasını online kalanını ise kampüste uygun mevcutlarla ve planlamayla alacaktır. Seyahatler konusunda alınacak kararları yakından takip etmekteyiz.

İNGİLTERE: 1 Temmuz 2020 itibariyle ülkeye girişler başlamıştır. Üniversitelerin bazıları az önce sözü geçen hybrid modeli tercih etmiş, bazıları 1.dönemi tamamen online olarak düzenlemiştir. Kampüs imkanları ve sınıf mevcutları gözetilerek alınan bu kararlar öğrencilerin göreceği zararı minimalize etmeyi amaçlıyor.

HOLLANDA: Vize başvuruları neticelendirilmiştir. Üniversiteler genellikle hybrid model tercih etmektedir ve bu şekilde Eylül ayında eğitime başlayacaktır. Ülkeye girişler yalnızca d-tipi olarak adlandırılan öğrenci vizeleri için onaylanmış olup hali hazırda giriş yapanlardan 14 gün “self-isolation” yani kişisel karantina kuralını uygulaması istenmektedir.

İTALYA: Pre-Enrolment başvuruları online olacak şekilde düzenlenmiş, vize teslimleri ve ülkeye girişler için 30 Kasım’a kadar gelişecek bir süreç belirlenmiştir.

POLONYA: Ağustos ayı itibariyle seyahatler açıktır. Üniversitelerin birçoğu başvuru takvimlerini uzatmış olup eğitime Ekim ayında başlama kararı almıştır. Varşova Teknoloji Üniversitesi hazırlık programının 1.dönemini online-remote programa çevirmiş kalan birçok okul kampüs modelini tercih etmiştir. Vize başvuruları devam etmektedir.

MACARİSTAN: 1 Eylül itibariyle alınan yeni kararlar neticesinde öğrencilerin ülkeye girişi hala mümkündür. Öğrenciler polis izni konusunda olumlu karar belgesi almalıdır (hatarozat). Bu belge ile herhangi bir sağlık testi olmadan kabul belgeleriyle giriş yapabilirler. Giriş sonrası 14 gün karantina kuralı getirilmiştir, ayrıca giriş sonrasında negatif test alarak karantina süresini kısaltmak üzere başvuru yapılabilmektedir. Üniversitelerin bazıları ve yer hizmetlerimiz bu testler konusunda destek sağlamaktadır. 

DANİMARKA: 14 gün karantina kuralı ile öğrenciler ülkeye giriş yapabilmektedir.

FİNLANDİYA: Yüksek bağışıklık seviyesi ve vakaların durması ile okulların Eylül ayında eğitime başlaması bekleniyor. Bazı okullar online imkan da sunmakla beraber yüz yüze eğitim öncelikli gelmektedir.

İSVEÇ: Eylül ayında hybrid, Kasım ayı itibariyle tamamen kampüs içi eğitime geçilmesi beklenmektedir ve öğrencilerin seyahatlerine izin verilmektedir.

ESTONYA: 2020-2021 için verilmiş olan kabuller ertelenmiştir veya iptal edilmiştir.

ALMANYA: D tipi vize sahibi öğrenciler dışında girişler yasaklanmış durumdadır. Ülkeye girişte test uygulaması söz konusudur. 

UKRAYNA: Herhangi bir seyahat engeli veya karantina durumu beklenmemektedir. Vaka sayısı düşük seyretmektedir.

ICES TURKEY olarak çalışmakta olduğumuz ülkelerde gelişmeleri günlük ve haftalık özenle takip etmekteyiz. Eğer yeni adaylarımız arasındaysanız lütfen blog içeriklerimizi takip etmeye devam ediniz veya 4442203’ü arayarak bilgi alınız, eğer hali hazırda öğrencimiz iseniz lütfen gelişmeler hakkında danışmanınızla iletişime geçiniz.

Didem Atıcıer
Eğitim Danışmanı
Yüksek lisans, lisans ve lise programları için danışmanlık yapmakta ve ofislerimiz için Koordinatörlük görevlerini yürütmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste