Anaokulu bitiminde öğrenci Grundschule – Temel Okullar’a gider. Bu okullarda eğitim 4 yıldır. Eğitimin son iki yılında öğrenci velisi ve öğretmenleriyle ve danışmanlarıyla başarı durumuna bağlı olarak gidebileceği okulu seçer.
Almanya’da ortaokul ve lise eğitimi için 3 ayrı okul türü vardır; Hauptschule, Realschule, Gymnasium.
ICES Turkey Danışmanlık olarak hedefimiz öğrencilerin iyi Gymnasium’lara yerleşmesi ve iyi bir Almanca ile başlamalarıdır. Almanya’da Türk öğrenciler, vize durumu sebebiyle, devlet liselerinde en fazla 11 ay, misafir öğrenci statüsünde bulunabilirler. 6 ay(yarı dönem) devlet okulu eğitimi 3.500-5.000EUR arasında değişir, 11 ay(tam yıl) ise yaklaşık 8.000EUR’dur. Öğrenci Almanya’da mezun olmayı hedefliyor ise ABITUR almalıdır. Bu güncel durumda sadece özel okullarda mümkündür. Özel okul fiyatları yıllık 15.000-18.000EUR arası değişir. Bu belirtilen tüm ücretlere konaklama dahildir. Konaklama aile yanında sunulur, günde 2 öğün yemek de verilir.
Öğrencinin Gymnasium için minimum 75 ortalaması olması ve B2 seviyesinde Almancası olması gerekir. B1 Almanca ile de kabul veren okullar bulunmktadır. Almanya Lise Geçiş resmi sınavlarını ICES Turkey ofislerinde alabilirsiniz. Seviyeniz yetersiz ise Almanca hazırlık eğitimi sonrasında programlara başlayabilirsiniz.
Almanya’da lise eğitimi Türkiye’deki sisteme göre farklılık göstermektedir.
Anaokulu bitiminde öğrenci Grundschule – Temel Okul’a gider. Bu okullarda eğitim 4 yıldır. Eğitimin son iki yılında öğrenci velisi, öğretmenleri ve danışmanlarıyla başarı durumuna bağlı olarak Hauptschule, Realschule, Gymnasium arasından gidebileceği okulu seçer.
Uluslararası öğrenciler Almanya’da lise eğitimine devlet okullarında değişim öğrencisi, özel okullarda uzun süreli öğrenci olarak katılabilirler.
Almanya’da ortaokul ve lise eğitimi için 3 ayrı okul türü vardır; Hauptschule, Realschule, Gymnasium.
Hauptschule: Eğitim oldukça rahat ve kolaydır. Akademik başarısı yüksek olmayan öğrencilerin gittiği bir okuldur. Akademik eğitim vermekten ziyade, farklı sektörler için belirli mesleklerde eğitim vererek kalifiye iş gücü yetiştirir. 18 yaşına kadar meslek öğrenilir. 9. sınıf itibariyle öğrenciler isterlerse direkt mesleklerine yönelik ek çalışmalara başlayabilirler.
Realschule: Meslek okulu gibidir. Orta başarıda öğrencileri kabul eder. Sonucunda meslek yüksekokuluna geçebilirler.
Gymnasium: Akademik olarak en başarılı öğrencilerin devam edebildiği bir okuldur. Okul sonunda ABITUR ile mezun olan öğrenciler üniversiteye geçiş sağlayabilirler.
Gesamtschule: Bazı eyaletlerde öğrenciler direkt olarak bu okullara gelir ve akademik başarı ayrımı yapılmaksızın yerleşir. Okul kendi içinde sınıf ayrımını sağlar.
Almanya’da lise eğitimi süresi eyaletler arasında farklılık gösterebilir. Bazı eyaletlerde 4 senelik lise eğitimi verilirken bazılarında bu süre 5 seneye çıkabilmektedir.
Almanya’ya lise eğitimi almak için giden uluslararası öğrenciler lise eğitimi almak için Gymnasium seviyesindeki okullara gider. Alman devlet liselerinde maksimum 1 akademik yıl eğitim alabilen uluslararası öğrenciler özel uluslararası okullara uzun süreli eğitim ve mezuniyet için gidebilirler. Öğrenciler üniversitede Almanya düşünüyorsa eğer bu özel uluslararası okullara kayıt yaptırarak Abitur veya international baccalaureate diploması alma imkanına sahip olabilir, üniversitelere girişi kolaylaştırabilir. Almanya’da uluslararası okullara lise eğitimi almak için giden öğrenciler devlet liselerinde aldıkları eğitim programlarımıza oranla daha yüksek eğitim maliyetine katlanmaktadır. Almanya’da yatılı okullarda lise eğitimi almak isteyen öğrenciler de özel okulları tercih etmelidir.