Dünyanın En Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri
Mühendislik geçmişte de olduğu gibi günümüzde de gözde meslekler arasında yer alıyor. “Types of Engineering Degrees” adlı sitenin yaptığı araştırmaya göre mühendislik en çok kazandıran il 17 meslek arasında 10. sırada. Sizin için çok kazandıran mühendislik dallarını araştırdık.
Mühendislik ortaya çıkışı itibariyle pek çok meslekten daha eski bir tarihe sahip. Bundan 100 yıl önce inşaat mühendisliği ya da ziraat mühendisliği yeni yeni ortaya çıkarken bugün bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, makine mühendisliği, maden mühendisliği, petrol mühendisliği, elektrik mühendisliği gibi teknolojiye paralel onlarca farklı dal söz konusu. Aşağıda mühendislik alanında güncel gelişmeleri ve araştırmaları paylaşan “Types of engineering degrees” adlı sitenin bugün en çok kazandıran mühendislik bölümleri araştırmamızı sizlerle paylaşıyoruz.
İşte en çok kazandıran mühendislik dalları:
Petrol Mühendisliği (Petroleum Engineering)
Dünyada en çok kazandıran mühendislik dalları arasında ilk olarak gelen petrol mühendisliği özellikle yurt dışında petrol çıkan tesislerde çalışan mühendisler için yıllık ortalama maaşları 130 bin dolar ila 200 bin dolar arasında değişiklik göstermekte. Günden güne büyüyen enerji ihtiyacı ve büyüyen talep enerji sektörüne olan ilgiyi arttırıyor. Petrol mühendisliğinin yakın gelecekte değeri daha da artacak.
Elektrik Mühendisliği (Electronic Engineering)
Maaş ortalaması yeni mezun için yıllık ortalama 57 bin dolar olan elektrik mühendisliği öğrenciler tarafından en çok talep gören mühendislik kolları arasında yer alıyor. Daha deneyimli elektrik mühendisleri için yıllık maaş ortalaması ortalama 100 bin dolar civarında.
Bilgisayar / Yazılım Mühendisliği (Computer Engineering)
Dijital çağın içinde olduğumuzu ve teknolojinin yetişmesi giderek zorlaşan hızını da hesaba katarsak yazılımcıların ve bilgisayar mühendislerinin değerini ve önemini daha iyi anlamaktayız. Teknoloji kendi içerisinde dallara ayrıldıkça farklı kolların da oluşmaya başladığı bu meslek dalı daha uzun süre en çok kazandıran ve talep edilen mesleklerin arasında yer alacak. Yeni mezunlar için dünya ortalaması 50 bin dolarken, deneyimli mühendisler ve yazılımcılar için rakamlar yıllık 200 bin dolara çıkabiliyor.
Uzay Mühendisliği (Aerospace Engineering)
Uzay çalışmalarına ağırlık veren ülkelerde daha değerli olan uzay mühendisliği için yıllık maaş ortalaması ortalama 65 bin dolarla 150 bin dolar arasında değişiyor. Bu mühendislik dalının önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 5 oranında büyüyeceği öngörülmekte.
Kimya Mühendisliği (Chemical Engineering)
Kimya Mühendisliği de diğer mühendislik dallarına kıyasla daha eski bir mühendislik dalı olarak ortaya çıkıyor. Endüstriyel sahalar ve sanayilere kadar her alanda çok kritik bir role sahip olan kimya mühendisleri de dünya ortalamasında gelir olarak son derece iyi bir yere sahip. Maaş ortalaması yıllık 90 bin dolarla 150 bin dolar arasında değişiklik göstermekte.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (Metallurgical and Materials Engineering)
Yeni mezun metalürji ve malzeme mühendisleri için ortalama yıllık maaş 50 bin dolardan başlamakta. 2020’ye kadar %9 oranında büyümesi beklenen bu mühendislik dalı, endüstriyel ürünlerin üretim sürecinde aldığı kritik rol nedeniyle oldukça büyük önem taşımaktadır.