İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
12 Temmuz 2023
7 Dakika
Geleceğin Meslekleri & Önü Açık Olan Meslekler

Geleceğin Meslekleri Hangileri?

Sürekli değişen, gelişen ve yepyeni fırsatlar sunan bir çağ içerisinde yaşıyoruz. Dolayısıyla bu çağa ayak uydurmak için farklı meslek gruplarına ihtiyaç duyuyoruz. Peki, çağın meslekleri hangileri olacak? Geleceğin meslekleri hangileri? İşte geleceğin revaçta olacak olan 10 mesleği:

  • Yapay Zeka Ve Robotik Mühendisliği
  • 3D Üretim Mühendisliği
  • Aktüerlik
  • Mobil Uygulama Ve Oyun Geliştirme Uzmanlığı
  • Blockchain Uzmanlığı
  • Dijital Veri Dedektifliği
  • Metaverse Uzmanı
  • E-Spor Oyunculuğu
  • Nanoteknoloji Mühendisliği
  • Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Geleceğin en çok kazandıran meslekleri hangileri olacak?

Gelecekte en çok kazandıran meslekler, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bunlar arasında sektörün büyüklüğü, talep ve arz dengesi, uzmanlık düzeyi, deneyim ve eğitim gereksinimleri gibi faktörler rol oynayabilir. Fakat teknolojinin gelişmesi ve teknolojiye olan eğilimin artmasıyla birlikte birtakım meslek gruplarına talep arttı. Çok talep görmeleri ve ihtiyaç duyulacağı tahmin edildiği için bazı meslek grupları potansiyel olarak geleceğin en çok kazandıracak meslekleri olarak değerlendiriyor. Bu meslekler sırasıyla:

  • Yapay Zeka ve Makine Uzmanı: Yapay zeka ve makine geleceğin en büyük oyuncuları olacak. Bu oyuncuların kusursuz performans sağlamasında katkıda bulunacak kişiler ise uzmanları, mühendisleri. Yapay zeka ve makine konusunda uzmanlaşmış kişiler gelecekte en çok kazanacak kişiler olarak tahmin ediliyor.
  • Veri Bilimcisi: Büyük veri analitiği, veri madenciliği ve veri yönetimi konularında uzmanlaşmış veri bilimcileri, şirketlerin verilerinden değerli bilgiler çıkararak stratejik kararlar almalarına yardımcı olur. Bu nedenle veri bilimcileri genellikle yüksek maaşlar ile çalışırlar ve gelecekte de öyle olacağı varsayılıyor.
  • Yazılım Mühendisi: Yazılım mühendisleri, yazılım, uygulama tasarımı ve programlama konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Yazılım mühendisliği becerisine sahip kişiler, yazılım şirketlerinde veya teknoloji odaklı şirketlerde yüksek maaşlarla çalışabilirler.
  • Siber Güvenlik Uzmanı: Siber güvenlik, siber saldırıları önlemek ve ağ güvenliğini sağlamakla ilgilenen bir alandır. Artan güvenlik tehditlerinin olduğu bu teknoloji odaklı toplumumuzda, siber güvenlik uzmanlarına talep gittikçe artıyor ve gelecekte de iyi kazanç elde edecekleri tahmin ediliyor.
  • Robotik Mühendisi: Robotik mühendisleri, otomasyon teknolojisi ve robotik sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesinde yer alırlar. Endüstriyel robotlar, yapay zeka ile çalışan robotlar ve otonom araçlar gibi alanlarda uzmanlaşan robotik mühendisleri, yüksek kazanç potansiyeline sahiptir.
  • Biyoteknoloji Uzmanı: Biyoteknoloji, biyolojik sistemlerin tıpta, tarımda ve diğer alanlarda kullanımı ile ilgili bir alandır. Genetik mühendisliği, biyomedikal araştırma ve ilaç geliştirme gibi alanlarda uzmanlaşan biyoteknoloji uzmanları yüksek ücretler kazanabilirler.
  • Blockchain Uzmanı: Blockchain, kripto para birimlerinin ve dijital işlemlerin güvenli ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan teknolojidir. Blockchain uzmanları, bu teknolojinin uygulanması, geliştirilmesi ve güvenliği konusunda çalışan kişilerdir ve gelecekte oldukça kazançlı olacakları tahmin ediliyor.
  • Uzaktan Sağlık Hizmetleri Uzmanı: Uzaktan sağlık hizmeti, teletıp, uzaktan izleme ve diğer dijital sağlık hizmeti uygulamalarını içerir. Teletıp uzmanları, tıbbi teknolojinin kullanımını optimize eder, hastaların teletıp hizmetlerine erişimini kolaylaştırır ve tıbbi hizmetlerin etkinliğini artırır. Gelecekte çok daha fazla ihtiyaç duyulacak olan bu mesleğin, oldukça kazançlı olacağı tahmin ediliyor.
  • Yenilenebilir Enerji Uzmanı: Sürdürülebilir enerji kaynaklarına olan talep arttıkça yenilenebilir enerji uzmanları da gittikçe önem kazanıyor. Yenilenebilir enerji uzmanları, güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını optimize eder ve sürdürülebilir enerji projelerini yönetir. Dönüt olarak da iyi bir kazanç elde ediyor ve gelecekte de ediyor olacaklar.
  • Uzay Endüstrisi Uzmanı: Havacılık ve uzay endüstrisi gittikçe büyüyen bir sektöre dönüşüyor. Uzay endüstrisi uzmanları, roket teknolojisi, uydu sistemleri, uzay yolculuğu ve araştırma projeleri gibi alanlarda uzmanlaşarak yüksek kazanç potansiyeline sahiptir.

Yurtdışında Trend Olan Geleceğin Meslekleri

Yurtdışında meslekler teknolojik ilerlemeler ve toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda trend oluyor ve geleceğin mesleği olacağı varsayılıyor. Üniversite programları da yavaş yavaş bu meslek grupları doğrultusunda düzenlenmeye başlandı. Bu meslekler arasında veri etik uzmanları yer alıyor. Büyük verilerin artan kullanımıyla birlikte veri etik uzmanları, veri toplama, depolama ve analiz süreçleri için etik standartlar belirleyerek gizlilik tavsiyeleri sunar. Benzer şekilde, yapay zeka (AI) etik uzmanı da popüler olacak bir meslektir. Yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte yapay zeka etik uzmanları, bu sistemlerin etik ilkelere göre tasarlanmasını sağlamakta ve algoritmik adalet, veri yanlılığı, insan benzerliği gibi etik sorunlara çözümler sunmaktadır. Sürdürülebilirlik ve çevrecilik bilinci arttıkça, yeşil mimarlara olan talep de artıyor. Yeşil mimarlar, enerji verimli ve çevre dostu binalar tasarlar ve sürdürülebilirlik ilkelerine dayalı projeler geliştirir. Uzaktan eğitim uzmanlığı da aynı zamanda geleceğin trend meslekleri arasında. Uzaktan eğitim ve dijital öğrenme platformlarının yükselişiyle birlikte, bu alanda uzmanlar çevrimiçi öğrenme materyalleri tasarlıyor, öğrenme platformlarını yönetiyor ve dijital öğrenme deneyimini geliştirmek için stratejiler geliştiriyor. Dijital içerik alanında yaratıcılık da yeni bir meslek haline geldi. İnternetin yükselişiyle birlikte, dijital içerik üreticileri birden fazla platformda yüksek kaliteli içerik üreterek blog yazma, video prodüksiyon, podcast yayınlama ve sosyal medya yönetiminde uzmanlaşıyor. Son olarak veri güvenliği uzmanları da yurtdışında trend olan meslekler arasında. Bu meslekler yurtdışında oldukça popüler ve talep gören alanlar olarak sıralanıyor. Yurtdışında birçok diploma ve sertifika programları bu meslek gruplarına yer vermeye başladı ve talep şimdiden çok fazla.

10 yıl sonra hangi meslekler olacak?

Önümüzdeki 10 yılda hangi mesleklerin olacağını doğru bir şekilde tahmin etmek zor olsa da teknolojik gelişmeler ve toplumsal değişimlerin meslekleri etkilemeye devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle, teknolojiye eğilimin hızla artmasından kaynaklı olarak daha önce de belirttiğimiz gibi yapay zeka, robot, veri bilimi alanlarındaki mesleklerin büyük rağbet göreceği ön görülüyor.

Mehmet Emin Ünlü
Kıdemli Akademik Danışmanlık
Finans bölümünden dereceyle mezun olmuştur. Çeşitli yurtiçi ve yurtdışı firmalardaki deneyimine ek olarak 4 yıldır eğitim danışmanlık ve yönetimi alanında görev yapmaktadır. Ağırlıklı olarak yurt dışında yüksek lisans, lisans ve lise eğitimi ile ilgili danışmanlık sağlamakta, kendi yurt dışı ve çalışma deneyimleri ile öğrencilere destek olmaktadır. Geniş vizyon ve birikimiyle firmamızda kıdemli akademik danışmanlık görevini sürdürmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste