Yurtdışında eğitim almaya karar verdikten sonra okullara başvuru yaparken sizden istenecek evraklardan en önemlileri Niyet Mektubu ve Referans Mektupları olmaktadır. Bu yazımızda bu evrakları hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda sizleri bilgilendireceğiz.
- Niyet Mektubu Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Referans Mektubu Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Niyet Mektubu Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yurtdışında üniversite eğitimi almaya karar verdikten sonra başvurularınızı yaparken hazırlamanız gereken evraklardan en önemlisi niyet mektubunuz olacaktır. Okulların dosyanızı incelerken bakacakları ilk evrakların başında niyet mektubunuz gelmektedir. Niyet mektubunun bu kadar önemli olmasının nedeni öğrencinin kendi eğitim geçmişi ve varsa iş tecrübelerinden bahsederek başvurduğu program ile arasındaki uyumu göstermesidir. Ayrıca yazılacak niyet mektubunda kariyer planlamalarınızdan bahsetmeniz ve program bitimi itibari ile neler yapmayı düşündüğünüzü belirtmeniz gerekir. Niyet mektubu yazmaya başlarken ilk yapmanız gereken okulun istediği mektubun özelliklerine bakmak olmalıdır. Çünkü okullar genelde belirli bir kelime ya da karakter sayısı üzerinden bir niyet mektubu yazmanızı ve bu mektubun içerisinde bazı unsurları barındırmasını isterler. Çok uzun ya da çok kısa yazılan niyet mektupları genel olarak okullar tarafından hoş karşılanmaz. Bazı başvurularda yazmanız gereken niyet mektubunun uzunluğu hakkında kesin bilgiler vardır. Örneğin; Birleşik Krallık lisans başvuruları için boşluklar dahil 4000 karakter ve 47 satır limiti bulunmaktadır. Okul özel bir aralık belirtmediyse genel olarak 500-600 kelime arası yazılan niyet mektupları yeterli olmaktadır. Niyet mektubunu çok uzun tutmanızın başvurunuza olumlu bir etkisi olmamakla beraber başvurunuzu olumsuz etkileyebilmektedir. Dolayısıyla aynı cümleleri tekrarlamadan belirli sorulara yanıt verilerek yazılan bir niyet mektubu okulların isteklerini karşılamaktadır.
Yazılacak niyet mektubunun bazı sorulara cevap vermesi gerekmektedir. Bu sorular:
- Kendi eğitim hayatınızdan bahseder misiniz?
- Akademik geçmişiniz, katıldığınız eğitimler veya iş tecrübelerinizin başvurduğunuz program ile uyumu nedir?
- Neden yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsunuz?
- Neden bu ülkeyi tercih ettiniz?
- Neden bu üniversiteyi tercih ettiniz?
- Eğitim bittikten sonraki planlarınız nelerdir? Bu program gelecek kariyerinize nasıl bir katkı sağlar?
- Eğitiminiz süresince ve sonrasında bizim üniversitemize katkılarınız neler olacaktır?
Bir niyet mektubu yazarken kopya içeriklerden kaçınmalısınız. Niyet mektuplarının özelliği özgün olması ve içeriğinin tamamen öğrenciye özel olmasıdır. Niyet mektupları okullara iletilen akademik yazılar olduğu için mektubu belirli bir üslupla yazmalı ve saygı belirten ifadeler kullanmalısınız. Ayrıca alıntı yapmayı düşünüyorsanız, bunların sayısı konusunda dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalısınız, alıntılar sizin yazınızın önünü geçmemeli. Kendinizin güçlü olduğu konuları yazarken abartıya kaçmamalı ayrıca zayıf yönlerinizden bahsetmemelisiniz. Burada amacınız programa ne kadar uygun olduğunuzu kanıtlamak olduğu için o alana yönelik güçlü yönlerinizin ön plana çıkarılması gerekmektedir.
Bir niyet mektubu oluştururken 4 temel bölüm üzerinden mektubunuzu yazmalısınız. Mektubun ilk bölümünde kendinizi tanıtmalı ve başvuru yapmak istediğiniz programı belirtmelisiniz.
İkinci bölümde kendi eğitim hayatınızdan bahsetmeli ve aldığınız eğitime ve o programa dair aldığınız modüllerden bahsetmelisiniz. Eğitim hayatınız boyunca dahil olduğunuz çalışmalar, projeler ve tezleri başvurduğunuz bölüm ile uygunluğunu göstererek yazın. Kendi eğitim alanınızdan farklı bir alana başvuru yapıyorsanız eğer başvurduğunuz alana yönelik aldığınız dersleri, sertifikaları, projeleri, iş ve staj tecrübelerinizi mutlaka ekleyin. Akademik kariyeriniz dışında varsa iş tecrübelerinizden ve stajlarınızdan ve buralarda aldığınız görevlerden de bahsetmelisiniz.
Niyet mektubunuzun üçüncü bölümünde başvuru yaptığınız programı neden seçtiğinizi açıklamanız gerekecek. Neden bu alanda eğitim almak istediğinizi bölüme yönelik modüllere de yer vererek anlatın. Programın eğitim hayatınızla uyumunu ve bu alana dair nasıl bir alt yapınızın olduğunu açıklayın.
Dördüncü ve son bölümde neden bu üniversiteyi ya da bölümü tercih ettiğinizden bahsedin ve okulun akademik kariyeriniz için oluşturacağı avantajlardan bahsedin. Okulun olumlu yanıtını beklediğinizi ve başvuru yapmaktan mutlu olduğunuzu belirterek niyet mektubunuza son verebilirsiniz.
Referans Mektubu Nedir ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Referans mektubu ya da bilinen diğer adıyla tavsiye mektubu yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin hem okul hem de burs başvurularında gerekli evraklardan biridir. Okulların sizden referans mektubu istenmesinin amacı eğitim hayatınız hakkında daha geniş bilgilere eğitmenleriniz ve aldığınız dersler sayesinde ulaşmaktır.
Referans mektubunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki; referans mektubu aldığınız eğitmeninizin başvuru yaptığınız bölüm ile alakalı ders vermesini önermekteyiz. Ayrıca ders almadığınız bir eğitmeninizden referans mektubu almanız okullar tarafından kabul edilmeyecektir. Bunun dışında eğitmeninizden hangi dersi aldığınız ve bunu nasıl bir başarı ile tamamladığınız referans mektubunda yer almalıdır. Başvurulan okula hitaben yazılan bir referans mektubu her zaman okullar tarafından daha çok kabul görecektir. Ayrıca mektubu yazan eğitmeniniz başvurduğunuz alana yönelik yeteneklerinizi belirtmesi de gerekmektedir. Bunun dışında yazılan niyet mektubu okulun antetli kağıdına yazılmalı ve yazan kişinin imzası olmalıdır. Bazı okullar referans mektuplarının direkt başvuru platformlarına dosya halinde yüklenmesini isterken, bazı okullar da eğitmenler ile iletişime geçmeyi talep etmektedir. İyi yazılmış bir referans mektubu başvurunuzu ön plana çıkaracaktır. Bunun dışında referans mektupları bazı başvurularda zorunlu evraklardan biriyken bazılarında opsiyoneldir. Ancak biz başvurunuzu güçlendirmek adına dosyanıza bu evrakları eklemenizi önermekteyiz.
Yurtdışında eğitim almaya karar verdikten sonra başvuru süreçlerinizi yürütürken Niyet Mektubu ve Referans Mektuplarınız konusunda sizlere yardımcı olmakta ve okulların isteklerine uyarak başvurularınızı yapmaktayız. Başvuru sürecini hakkında bilgi almak için bizlere 444 2 223 numaralı çağrı merkezimizden ulaşabilir ya da info@icesturkey.com adresine mail gönderebilirsiniz.