En İyi Diş Hekimliği Fakülteleri
Diş hekimliğini; dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla bağlantılı ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıkların teşhis ve tedavisinin yapılması olarak tanımlayabiliriz. En garantili kariyer imkanı sunan bölümlerinden biri olan diş hekimliği için her yıl çok sayıda öğrenci yurtdışında eğitim almayı tercih ediyor. Yüksek maaşlar, yurtdışı deneyimi, kültür çeşitliliği ve prestijli üniversitelerin bunda payı elbette büyük.
Yurtdışında diş hekimliği fakültesini bitiren uluslararası öğrenciler, mezun olduktan sonra diş hekimliği yapmaya hak kazanırken, uzmanlık yaparak pedodonti, ağız-diş ve çene cerrahisi, ortodonti, periodontoloji, protetik diş tedavisi gibi dallardan biri üzerine de yoğunlaşabilirler. Yurtdışında bir üniversitede okumak öğrencilere uluslararası geçerli diploma, yabancı dil becerisi, farklı kültürleri tanıma fırsatı, global bakış açısı ve iyi bir özgeçmiş gibi sayısız avantaj sunarken alacağınız diş hekimliği eğitimi sayesinde birbirinden farklı çalışma alanları bulurlar. Bunlar arasında ilk dikkat çekenler; uzman diş hekimi ünvanı alarak devlet veya özel sektörde çalışmak ve Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde eğitiminizi tamamladıktan sonra diplomanız ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, özel hastanelerde, polikliniklerde kariyer yapmak gelir. Diş hekimliğinin en güzel yanı ise kimseye bağlı olmadan kendi muayenehane ya da polikliniğizi açmaktır. Aynı zamanda bunu bir ortakla da yaparak kazancınızı daha da artırabilirsiniz.
Kariyer İmkanları
Diş hekimliği bugün tıp, hukuk ve mühendislik gibi alanlar arasında yer alan dünyanın en çok kazandıran ve en çok istihdam imkanına sahip mesleklerinden biri. Yurtdışında diş hekimliği yüksek lisans mezunlarının büyük bir kısmı kısa sürede iş bulabiliyor. Yıllık ortalama kazançları 80.000$ ile 220.000$ arasında ülkelere ve uzmanlık alanlarına göre değişmekte. Diş hekimlerinin çalışma alanlarını ise şu şekilde;
4 ya da 5 yıllık diş hekimliği tecrübesinden sonra eğer üniversitede kalıp akademik kariyer yapmak isterseniz ülkelere göre değişen uzmanlık sınavlarına girdikten sonra ve not ortalamanız yeterliyse kabul edilip akademik kariyerinize devam edebilirsiniz.
Uzmanlığınızı yapmak istediğiniz sürece ortodonti, pedodonti, restoratif diş tedavisi gibi alt dallarda yaparak, tamamladıktan sonra uzman diş hekimi unvanınızı alıp çalışmaya devam edebilirsiniz. Günümüzde en çok kazanç getiren alanı ise ağız-diş ve çene cerrahisidir.
Bir diğer seçenekse uzmanlığa girmeden aldığınız diş hekimliği diploması ile poliklinik, ağız ve diş sağlığı merkezi ve özel hastanede belirli mesai saatlerinde çalışmaktır. Amerika, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra diş hekimliği yapabilirsiniz.
Diş hekimliği mezunları ortakları ile ya da tek başına gerekli koşulları sağladıktan sonra kendilerine ait poliklinik ya da muayenehane açabilir.
Yüksek Lisans (Master) Eğitimi
Yurtdışında diş hekimliği yüksek lisans (master) programı düşünen öğrenciler için bu alanda akademik kariyer imkanı sağlayabilir. Mezun olduktan sonra uzmanlaştığınız alanda kazançlarınız artar. Tercih edeceğiniz üniversiteye ve uzmanlık alanına göre 1 ile 3 yıl arasında değişen lisansüstü programlara kayıt şartları ve başvuru tarihleri ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanında ülkemizde DUS adı verilen diş hekimliği uzmanlık sınavı gibi yurtdışında da her ülkenin uzmanlık sınavları vardır. Öğrenci uzmanlık eğitimi için; endodonti, ortodonti, pedodonti, periodontoloji, protetik diş tedavisi, restoratif diş tedavisi, ağız-diş ve çene cerrahisi, ağız-diş çene radyolojisi gibi dallardan birini seçebilir.
Yurtdışı Diş Hekimliği – Üniversite Seçimi ve Burslar
Yurtdışında diş hekimliği eğitimi alabileceğiniz yüksek kaliteli öğrenim veren çok sayıda prestijli üniversite yer alırken; teknolojik ilerlemeler, modern laboratuvarlar ve çalışma alanlarının gün be gün gelişmesi bu alanda eğitim almayı düşünen uluslararası öğrencilerin seçim yapmasında zorlanmasına neden olabilir. Diş hekimliği eğitimi ile ilgili araştırma yaparken özellikle eğitim kurumlarının ve bulunduğu ülkelerin burs imkanları olup olmadığına, konaklama ve yaşam masraflarının ile ilgili danışmanlarımız ile detaylı görüşebilirsiniz.
QS World University Rankings’e göre En İyi Diş Hekimliği Fakülteleri