İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
26 Nisan 2018
8 Dakika
İngilizce Diyalog Başlatmanızı Sağlayacak 10 Cümle

İngilizce Diyalog Başlatmanızı Sağlayacak 10 Cümle

Tüm eğitim serüveniniz Türkiye’de tamamlandı ise sizin de birçoğumuz gibi öğrendiğiniz İngilizceyi pratik edecek şansınız pek olmamıştır. Bizler eğitim sistemimizin de getirisi olarak iyi gramer altyapısı ama az konuşma becerisiyle bitiririz eğitimimizi.

 

Peki ne yapmalı?

İngilizce pratik yapmanın en bilindik yolu tabii ki ana dili İngilizce olan insanlarla konuşmaktır. Başta çekingenlik yaşayıp takılsanız da zaman geçtikçe pasınıı attığınızı siz de göreceksiniz, pes etmeyin!

Bu kadar ders çalışmanın, bu kadar işin gücün arasında nasıl pratik yapacağım der gibisiniz. Maalesef bir şeyi gerçekten yapmak istediğinizde ona zaman yaratabileceğinizi siz de bizim kadar iyi biliyorsunuz. Tabii ki bunun da en güzel yolu tatillerinizde, imkanlarınız dahilinde bir çok seçeneği olan yurt dışı dil okullarında biraz süre geçirmeniz olacaktır. Diğer seçenekleri de gözden geçirir isek; dil okullarında alabileceğiniz yabancı öğretmenlerle konuşma dersleri, ya da artık birçok şehirde bulunan konuşma kafeleri gibi seçenekleri de gözden geçirebilirsiniz.

 

İngilizce Diyalog Başlatmanızı Sağlayacak 10 Cümle

Tamam karar verdiniz, İngilizce konuşacağınız bir ortama gireceksiniz. Aşağıda sizin için sohbetinizi başlatabileceğiniz ya da sohbet sırasında sohbetinizi ilerletmek için kullanabileceğiniz en pratik cümlelerden bazılarını paylaşacağız.

 

Hello. How are you? (Merhaba. Nasılsın?)

Bu cümle aslında Türkçe dahil bir çok dilde de bir insanı gördüğünüzde ilk kullandığınız cümleler arasındadır. Özellikle tanıdığınız insanlarla dolu bir ortama girdiğinizde nasıl önce ‘Merhaba, nasılsın?’ diyorsanız aslında bu da aynı şeydir.

Tabii ki buna benzer birkaç tane alt cümle de bulunmaktadır. Bunlar Hello (Merhaba)‘ya eşdeğer cümlelerdir. ‘Hi’ (Merhaba) , ‘ What’s up?’ (Nasıl gidiyor?) ve daha türetilebilir birçok cümleyi zaman içerisinde dağarcığınıza ekleyebilir ve ortamına göre kullanabilirsiniz. İngilizcede resmi ortamlarda kullanacağınız hitap şekilleriyle sosyal ortamlarda kullanacağınız hitap şekillerinin değişkenlik göstereceğini lütfen aklınızda bulundurun.

 

What is your name? (İsminiz nedir? ya da Adın ne?)

Bu cümle de bir insanı yeni tanıyorsanız konuşma başlatmak için en mantıklı ve en çok kullanacağınız cümlelerden birisidir. En nihayetinde birisinin adını öğrenmeden ya da adıyla hitap etmeden saatler geçirmek bir nevi kabalık sayılır öyle değil mi?

Peki tamam adını sordunuz ve öğrendiniz diyelim, konuşma bundan sonra nasıl devam etmeli? Tabii ki tanıştığınıza memnun olduğunuzu dile getirmeniz her konuşmada size bir bonus puan kazandıracaktır. ‘Nice to meet you’ (Tanıştığıma memnun oldum.) şeklinde devam edebilirsiniz. Bunu sonrasında adının anlamından, hangi dilde olduğuna kadar birçok soruyu da sıralayabilirsiniz. ‘Does your name hava a special meaning?’ ( Adınızın özel bir anlamı var mı?), ‘Is it Spanish, German, French, etc?’ ( Adınız İspanyolca mı, Almanca mı, Fransızca mı, v.s ?) şeklilerinde kullanabilirsiniz.

 

Where are you from? (Nerelisiniz?)

Bu cümle ila alakalı çok da fazla ayrıntıya gerek duymazsınız diye düşünüyoruz. Sohbetinizi ilerletmenizi sağlayacak temel cümlelerden bir tanesi daha. Bu cümlenin cevabını aldıktan sonra o ülkenin ünlü yemeklerini, gezilecek güzel yerlerini sormakta size kalmış. ‘What is the most famous food of your country?’ (Ülkenizin en ünlü yemeği hangisidir?), ‘Are there famous places to visit in your country?’ (Ülkenizde gezilecek ünlü yerler var mı?) şekillerinde ifade edebilirsiniz.

 

Where do you live? (Nerede yaşıyorsun?)

Bu soru karşınızdaki insanın yaşadığı bölgeden tutun, yalnız mı yoksa ailesi ile mi yaşadığına kadar size birçok soru sorma şansı tanır. Konuşmanızın ilerlemesine göre evinin şeklinden komşularına kadar birçok konuda sohbet etme şansı yakalayabilirsiniz. ‘Do you live alone?’ (Yalnız mı yaşıyorsun?), ‘Do you live in an apartment?’ (Apartmanda mı yaşıyorsun?), ‘Do you like your neighbours?’ (Komşularını seviyor musun?) şekillerinde sorabilirsiniz.

 

What do you do? (Ne yaparsın?)

Bu cümle genelde kişinin mesleğine değinmek için yöneltebileceğiniz bir sorudur. Kişinin mesleğini öğrendikten sonra gelecek sorularla nerede çalıştığı, işini sevip sevmediği, ne zamandır orada çalıştığı gibi sorularla sohbetinizi ilerletebilirsiniz. ‘Which company do you work for?’ (Hangi şirket için çalışıyorsun?), ‘Do you like your job?’ (İşini seviyor musun?), ‘How long have you been working there?’ (Ne kadar süredir orada çalışıyorsun?) şekillerinde ifade edebilirsiniz.

 

Do you play football, tennis, etc.? ( Futbol, tenis, v.s oynar mısın?)

Karşınızdaki insanın ilgi alanlarına değinmek sohbeti ilerletmek için güzel bir yoldur. İlgilendiği sporu sormak hatta çaldığı bir müzik aleti var mı yok mu sormak sizi doğru bir şekilde yönlendirecektir. Bu sorunun cevabından sonra ne kadar süredir bu sporu yaptığını sorarak sohbetinizi ilerletebilirsiniz. ‘How long do you play football, tenis, etc.?’ (Ne kadar süredir futbol, tenis, v.s oynuyorsun?) şekillerinde kullanabilirsiniz.

 

Are you married? (Evli misin?)

Bir iş ortamı ya da yetişkinlerin bulunduğu bir arkadaş ortamında yeni tanıştığınız birisine sohbet arasında, lafı geldiğinde sorulabilecek sorulardan bir tanesidir. Bu soru size ne zaman evlendin, çocuğun var mı gibi soruların kapısını açar. Eh artık oradan da siz sohbeti alıp götürebilirsiniz bizce artık alıştınız konuşmaya. ‘How long have you been married?’ (Ne zamandır evlisin?), ‘Do you have any children?’ (Çocuğun var mı?) şekillerinde sorabilirsiniz.

 

Beautiful day, isn’t it? (Güzel bir gün, değil mi?)

Biz Türklerin söyleyecek sözü tükendiğinde, ‘Bugün de hava çok güneşli’ demesine benzeyen sohbet cümlesidir. Bu cümle size hava durumu ile ilgili birkaç cümle sıralamanızı ve tıkanan sohbeti ilerletmenizi sağlayabilir. ‘It looks like it’s going to rain.’ (Yağmur yağacak gibi görünüyor.) gibi cümlelerle durgunluğu aralayabilirsiniz.

 

Did you catch the news today? (Bugünkü haberi duydunuz mu?)

İşte size her yerde genel geçer bir sohbet açıcı cümle. Gündem bilgisi her zaman dolu bir sohbete yol açar. Bu size o günkü oynanacak maçtan tutun, yeni yapılacak seçime kadar o günün gündeminden bir çok sohbet açmanızı sağlar. ‘How about Beşiktaş? Do you think they are going to win tonight?’ (Beşiktaş nasıl? Bu akşam kazanacaklarını düşünüyor musun?), ‘What do you think about this election?’ (Yapılacak seçim hakkında ne düşünüyorsun?) şeklinde kullanabilirsiniz.

 

What kind of films do you like? (Ne tür filmlerden hoşlanırsın?)

Bu da yine insanların hobilerine değinmek için sorabileceğiniz sorulardan bir tanesi. Bu da sizi alacağınız cevaptan sonra kişinin diğer hobilerine ya da bir film üzerine açılan sohbete yönlendirebilir. En sevdiği filmi sorarak başlayabilirsiniz mesela. ‘What is your favourite film?’ (En sevdiğin film hangisi?) diye belirtebilirsiniz.

 

Yukarıda okuduğunuz cümlelerle bir sohbete giriş ve onu devam ettirmek için yardımcı olabildiğimizi umarız. İyi Sohbetler!!

Didem Atıcıer
Eğitim Danışmanı
Yüksek lisans, lisans ve lise programları için danışmanlık yapmakta ve ofislerimiz için Koordinatörlük görevlerini yürütmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste