İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
05 Şubat 2023
14 Dakika
Niyet & Referans Mektubu Nedir, Nasıl Yazılır?

Yurtdışında eğitim yapmaya karar verdiğinizde okullara başvuru yaparken kullanacağınız en önemli belgelerden ikisi Niyet ve Referans mektubudur. Bu iki belge başvurunuzun kabulünde büyük rol oynar. Bu yüzden dikkatli ve düzgün bir şekilde yazılmalıdır. Yazımızda size bu iki belge hakkında bilgiler vereceğiz ve size nasıl yazabileceğiniz konusunda yardımcı olacağız.

Niyet Mektubu Nedir? 

Yurtdışında okumak istiyorsanız, birçok program sizden niyet mektubu ister. Niyet Mektubu genellikle neden farklı bir ülkede okumak istediğinizi ve sürecinizdeki amacınızı açıklayan tek sayfalık bir mektuptur. Niyet mektubu, başvurduğunuz yurtdışındaki üniversitenin değerlendirme komitesi tarafından incelenirken sizin ne kadar istekli olduğuna, tutarlılığına ve sizi diğer adaylardan ayıran yetkinliklerine dikkat edilerek değerlendirilir. Sonuç olarak niyet mektubunun özgün bir şekilde, adayın kişiliğini, ilgi duyduğu araştırma alanlarını ve gelişim hedeflerini içeren bir mektuptur. Kısacası, bir faaliyete katılma isteğinizi ve niyetinizi göstermek için yazdığınız mektuba Niyet Mektubu denir. Niyet mektupları başvuracağınız üniversite ve ülkelere göre İngilizce, Türkçe veya başka bir dilde olabilir. Gerek Türkçe niyet mektubu gerekse İngilizce niyet mektubu yazarken dikkat edilmesi gereken hususlar aynıdır. 

Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?

Öncelikle, Niyet Mektubunun uzun olması gerekmez. Sadece ilgili konuya değinmesi ve birkaç önemli konuyu ele alması gerekir. Başlangıç olarak, mektubu kime gönderdiğiniz ve ayrıca neden gönderdiğiniz hakkında bir fikriniz olması ve bunu açıkça belirtmeniz gerekir. Yurtdışında üniversite eğitimi deneyimi kazanmak istiyorum gibi bir cümle ile başlayıp bunu nedenlerinizle güçlendirebilirsiniz. Mektubunuzu okuyacak kişi muhtemelen sizden önce yüzlerce niyet mektubu okumuştur, bu nedenle mektubu mümkün olduğunca dikkat ve ilgi çekici hale getirmeye çalışmalısınız. Mektubunuzu büyük bir metin bloğu yerine küçük paragraflara ayırmaya çalışın. Her pasaj konuyla ilgili ve uygun olmalıdır. Okuyucuya kişiliğiniz hakkında bir fikir verin. Hayatınız hakkında biraz ayrıntı verin ve yurt dışında eğitim alma konusundaki amacınız ve nedenleriniz konusunda dürüst olun. Seçtiğiniz bölümle ilgili sizi etkileyen şeyleri ve neden bu bölümü seçtiğinizi düzgün bir şekilde yazın. Buna ek olarak, söz konusu programla ilişkili ilgi alanlarınızı ve heyecanınızı tanımlayın.
Yüksek Lisans niyet mektubu için ise iyi bir niyet mektubu tek bir konuya odaklanmalıdır. Bunun yanı sıra, geçmiş deneyimlerinizden ve gelecek planlarınızdan bahsetmelisiniz. Tecrübelerinizin programla olan bağlantısını ve programın kariyerinize ne gibi bir faydası olduğu ve kazanacağınız becerileri ne şekilde kullanacağınızı da belirtmeniz gerekmektedir. 

Bunların yanı sıra niyet mektubu yazarken dikkat etmeniz gereken kısımları sizin için listeledik:

  1. Direkt olun, uzun ve karmaşık bir girişle başlamayın. Kendinizi tanıtın ve neden başvurduğunuzu açıklayın. Her soruyu doğrudan yanıtlayın.
  2. Mektubunuzu güzel organize edin ve 3-5 kısa paragrafa bölün. Her paragraf, paragrafın geri kalanını özetleyen güçlü bir konu cümlesiyle başladığına emin olun. 
  3. Okuyucuya kim olduğunuza dair bir fikir verin. Hayatınızla ilgili seçtiğiniz alan ile ilgili ayrıntılar verin. Uygunsa bir anekdot ekleyin ve neden yurtdışında okumak istediğiniz konusunda dürüst olun. Örneğin, seyahat konusunda tutkuluysanız, bunu yazın.
  4. Kibar bir şekilde yazıyı sonlandırın.
  5. Niyet mektubunuzun kolay okunduğundan ve cümlelerin mantıklı olduğundan emin olun.
  6. Gramer hatalarının ve yazım hatalarının olmadığından emin olmalısınız. En küçük bir yazım hatasının bile iyi bir niyet mektubunu mahvedebileceği için hatalarınıza dikkat etmelisiniz ve birden fazla kez kontrol etmelisiniz.
  7. Özgün olun.
  8. Cevap verilmesi gereken sorulan cevap verdiğinizden emin olun.
  9. Akademik bir dil kullanın.
  10. Düzenli yazı stili ve boyutu kullanmaya özen gösterin
  11. Niyet mektubu yazarken başvuru yapılan kurumun ölçütleri dikkate alın.
  12. Hangi eğitim kademesinde veya ne ile meşgul olduğunuzla ilgili bilgilere yer verin.
  13. Başvurulan bölüm ile ilişkili ilgi alanlarına ve ek olarak kişisel özelliklerinize yer verin.
  14. Hangi bölümde eğitim almak istediğinizi açıklayın ve neden eğitim almak istediğinizi açıklayın. Bölüme ilişkin ilginizin ne zaman ve nasıl oluştuğuna dair bilgilere yer verin.
  15. Şunu unutmayın ki niyet mektubu özgeçmişiniz değildir. Özgeçmişinizde yer alan bilgiler dışında, kişiliğinizi anlatan bilgiler içermesine dikkat edin.
  16. Akademik deneyimler yerine, öğretim dışında kalan eğitimler ve deneyimlere yer vermeniz size katkı sağlar.
  17. Yanlış ve abartılı ifadelerden kaçınmaya dikkat edin, net ve öz olun.
  18. Sürekli ‘’ben’’ ile başlayan cümleler kurmamaya özen gösterin.
  19. Özgeçmişteki eksik noktaları güçlü argümanlarla açıklayın.
  20. Özgeçmişte halihazırda yer alan bilgilere tekrar tekrar yer vermekten kaçının.

Niyet Mektubu Örneği

Giriş Kısmı

  • Kendinizi tanıtın ve çalışmak istediğiniz alandan bahsedin.

Gelişme Kısmı

  • Akademik geçmişinizi özetleyin.
  • Çalışmak istediğiniz alandaki güçlü yanlarınızı anlatın
  • Neden başvurduğunuz alana kabul edilmeniz gerektiğini yazın.
  • Programa nasıl bir katkıda bulunacağınız ve programın size nasıl bir katkı sağlayacağı hakkında bilgi verin.

Sonuç Kısmı

  • Yazınızı inceleyen kişiye teşekkür edin.
  • Başvurunuzun değerlendirilmesini talep edin.

Referans Mektubu Nedir?

Referans mektubu, yurt dışında üniversitelere ve burslara başvuru yaparken gereken dokümanlardan biridir. Örneğin Fulbright gibi yurt dışında okumanızda size yardımcı olacak burslar sizden referans mektubu ister. Bu referans mektubunu akademik deneyiminize veya ders dışı başarılarınıza aşina olan eski öğretmenlerden, müdürlerden, dekanlardan, eğitmenlerden ve diğer eğitim profesyonellerinizden isteyebilirsiniz. Buna ek olarak, eğer seçeceğiniz alan ile ilgili ise, önceden yaptığınız stajlardan ve çalıştığınız yerlerden de sizin için referans mektubu yazmalarını isteyebilirsiniz. Referans Mektubu, kabul komitesinin sizi daha iyi tanımasına ve anlamasına yardımcı olacaktır. Kısacası Referans Mektubu, profesörleriniz gibi sizden daha yüksek konumda olan kişiler tarafından tanınan becerilerinizi ve yeteneklerinizi gösterebilmenizi sağlar. Güçlü referans mektupları, sizi farklı ve akılda kalıcı bir aday yapan şeyin ne olduğunu açıklar. Çok sayıda başvuranın yüksek nitelikli olduğu bir alanda sizi diğer adaylardan ayırır. Bu yüzden yurt dışında eğitim almak ve yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler için akademik referans mektubu önemli bir rol oynar.

Referans Mektubu Nasıl Yazılır?

Mükemmel bir referans mektubu aşağıdaki dört unsuru içermelidir:

  1. Öğrencinin/ilişki adayının ana hatlarını çizen bir paragraf.
  2. Referansın öğrencinin/üniversite adayının eğitimi, ilgi alanları ve yetenekleri hakkındaki değerlendirmesi.
  3. Sınıf içinde ve dışında öğrenci/aday başarılarına örnekler.
  4. Öğrenciyi üniversite veya burs için önerme nedenleri; alternatif olarak, öğrencinin neden oraya kabul edilmeleri gerektiğine inandığının bir özeti.

Bu 4 maddenin yanı sıra, referans mektubu yazarken olumlu bir dil kullanmak önemlidir. Referans Mektubu yurtdışında okumak ve yurtdışında lisans eğitimi almak isteyenler için çok önemli olduğundan başvurunuzu önemli bir açıdan etkiler. Bu yüzden iyi yanlarınızın gözükmesi önemlidir bu nedenle iletişiminizin iyi olduğu birine yazdırmanız önemlidir ve sizin hedefinize uygun bir şekilde yazılmalıdır. Referans mektubu, sizin yurtdışında gideceğiniz üniversiteye sağlayacağınız yetenekleri ve benzersiz katkıları içinde bulundurmalıdır. Hangi konularda üniversiteye katkıda bulunabilirsiniz, neleri geliştirmelisiniz bunlardan bahsetmelisiniz. Referans mektubunu yazacak kişiye CV ve niyet mektubunuzu iletmeniz ve yazan kişinin direkt olarak başvurduğunuz okul adına yazması sizin için daha faydalı olabilir. Bu şekilde yazan kişi eskiden yaptığınız stajlar, ilgili alanlarınız ve deneyimler konusunda sizi hakkınızda daha detaylı bilgiler verebilir. Karşılaştırmalı bilgiler, gerçek bağlamında örneklerle desteklendiğinde ve karşılaştırma için gerekçeleri varsa referans mektubunuzu güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Örneğin, size referans veren hocanızın dersinin sizin başvurduğunuz alanla bir ilgisi olması size artı puan kazandırır. Ek olarak referans mektubu yazılırken imla ve yazım hatalarına özen gösterilmelidir. Unutmayın ki referans mektubu başvurunuzun kabul almasında önemli bir rol oynar bu nedenle iyi yazılmalıdır. 

Türkçe ve İngilizce Referans Mektubu Örneği

Yurtdışında eğitim alanında örnek olarak kullanılabilecek Türkçe ve İngilizce referans mektubu şu kısımlardan oluşmalıdır: 

Giriş Kısmı

  • Referans mektubunun giriş kısmı mektubu kaleme alan kişiyle ilgili detayları içermelidir. Bu alanda kişinin kim olduğundan, kariyerinden ve referans olduğu kişiyi nereden, ne kadar süredir tanıdığından bahsedilmelidir. Referans olunan kişinin mektubu yazan kişiyle olan profesyonel ilişkisi pozisyonuna göre açıklanmalıdır.  

Gelişme Kısmı

  • Gelişme kısmında öncelikle tavsiye edilen kişiyle ilgili bu kişinin başarıları, karakter özellikleri, kuvvetli olduğu yönleri ve kuruma olan katkılarından bahsedilmelidir.
  • İlerleyen paragraflarda kişinin tavsiye edilen pozisyona neden uygun olabileceği hakkında bilgiler, geçmiş başarıları ile desteklenerek ve örnekler verilerek açıklanmalıdır. 

Sonuç Kısmı

  • Sonuç kısmında giriş ve gelişme kısmında bahsedilen kişinin karakteri, performansı ve başvuru yaptığı bölümle alakalı uyumu, kuruma katabilecekleri özetlenmeli ve sonuca bağlanmalıdır. 
  • Sonuç paragrafının altında mutlaka mektubu yazan kişi ile tekrar iletişime geçilmek istenmesi durumuna karşı isim,soyisim, telefon, e posta adresi bilgileri ve imzası bulunmalıdır. 

Motivasyon Mektubu Nedir?

Motivasyon mektubu sizi aynı pozisyona başvuran adaylardan ayıran ve bu pozisyon için neden en uygun adayın siz olduğunu açıklayan bir belgedir. Bu belge başvurulan kuruma CV belgesi ile beraber gönderilir. Motivasyon mektubu yurtdışında lisans, yüksek lisans veya doktora gibi bir eğitim programına başvuru yapıldığında istenen belgelerden biridir. Bu yüzden üniversite programları adaylar arasından en uygun olan ve şevkle çalışacak kişiyi bulmak için motivasyon mektubu talep etmektedir. Motivasyon mektubunda, isteğinizi ve niyetinizi açık bir şekilde dile getirirsiniz. Kısacası motivasyonunuzu ve ne kadar istekli olduğunuzu gösteren motivasyon mektubu hem yetkinliğinizi hem de niyetinizi ortaya koyar.

Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır?

İdeal motivasyon mektubu giriş, gelişme ve sonuçtan oluşan üç bölümlü bir belgedir. Belgeyi yazmaya başladığınızda mevcut iletişim bilgilerini mektup başlığına ekleyin. Daha sonra alıcı hakkında da bilgi ekleyin. İrtibat noktası veya işe alma yöneticisini adıyla belirtin. Başvurduğunuz pozisyon hakkında ayrıntılı bilgi verin; okuyucunuza potansiyel ilgi alanlarınız hakkında spekülasyon yapma fırsatı vermeyin, direkt ve açık olun. Eğitim geçmişiniz ve profesyonel geçmişiniz gibi kişisel bilgilerinizden bahsedin. Motivasyon mektubunuzu neden oluşturuyorsunuz sorusuna net bir cevap verin. Mektubu yazarken az ve öz olmalısınız. Bu yüzden başvurduğunuz konu ile ilgisiz detaylardan kaçınılmalıdır. Örneğin hukuk alanında yurtdışında lisans okumak için başvuruyorsanız, bu alanda yaptığınız projelerden bahsetmek faydalı olur. Bununla alakasız bir çalışmanızdan bahsetmeniz alakasız olur. Giriş paragrafınızı okuyucunun ilgisini daha fazla bilgi ve örnekler için okumaya devam etmeye teşvik edecek şekilde yazın. Başvurduğunuz programa veya kuruma neden başvurduğunuzu detaylı bir şekilde açıklayın. Çok saygın bir kurum olduğu için seçiyorum veya istiyorum gibi beylik cümlelerden kaçınmak sizin için daha faydalı olabilir. Yani, bu noktada dikkatli olunmalı. Kuruma olan ilginizi belirterek, onlar için iyi bir aday olduğunuzu göstermekle, abartmak, övünmek veya iş için haddinden fazla istekli görünmenin aynı şey olmadığını bilerek yazmalısınız. Bundan kaçınmak için en kolay yol, somut nedenler ve gerçekler öne sürerek mektubu yazmanızdır. Onun yerine bir okula başvuruyorsanız çalışmak istediğiniz konu üzerine yoğunlaşan hocalardan bahsedebilirsiniz. Aynı zaman da kendinizi göstermeye çalışın. Özelliklerinizi, başarılarınızı ve yeteneklerinizi dile getirin. İlgilendiğiniz programa veya kuruma kabul edilmenin sizin için ne anlama geldiğinden bahsedin. Sizin için önemi, hedefleriniz ve kabul edildiğiniz takdirde gelecekte, hayatınızda bu fırsatın nasıl bir yeri olacağını açıklayın. Bu program veya kurumun profesyonel hayatınız ve akademik hayatınızı nasıl geliştireceğinden bahsedin. Bu konuda hedefinizi ve istekli oluşunu kısaca belirtebilirsiniz: “Gelecekte kendimi geliştirmek ve bulunmak istediğim alanda bana yol açacağı için kurumunuzun/programınızın bir parçası olmayı dilerim.”. Gerçek dışı bilgi kesinlikle vermeyin ve gerçeklere dayanarak yazın. Bu yüzden gerçekçi kalmayı sağlamak için somut ve ölçülebilir verileri kullanarak yazınızı yazın.  Mektubu yazmayı bitirdikten sonra dilbilgisi ve yazım kurallarını kontrol etmeyi unutmayın.

Aylin Ceyla Çengelli
Akademik Danışmanlık
İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından eğitim alanında kendini geliştirmek için başta eğitim koçluğu olmak üzere çeşitli seminerlere katılmıştır. Yurtdışı eğitim alanında 5 yıllık tecrübesi bulunmaktadır. Bu tecrübesini hem lise öğrencileri hem de lisans öğrencilerinin yurtdışı eğitim planlanmasını onlarla yaparak danışanları ile paylaşmaktadır. Ek olarak, küçük yaş grubu öğrenciler için de uzun ya da kısa süreli yurtdışı eğitim planlarının yönlendirmesini yapmaktadır. Firmamızda akademik danışmanlık görevini sürdürmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste