İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
29 Ocak 2023
11 Dakika
Pasaport Harçları ve Yenileme Ücretleri

2023 yılına girmemiz ile birlikte pasaport çıkartma ve yenileme ile ilgili gereklilikler ve ücretlendirmelerde de değişiklikler yapılmıştır. İçeriğimizde pasaport yenileme için gerekli evraklar, pasaport nasıl çıkartılır, pasaport kaç günde gelir, gri pasaport kimlere verilir, öğrenci pasaportu nedir, öğrenci pasaportu nasıl alınır gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını ve pasaport çıkartmak için gerekli tüm bilgileri bulabilirsiniz.

2023 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri, Pasaport Alma Adımları

2023 Pasaport Harç Bedelleri:

Harç, ceza ve vergilerdeki artışı belirleyen yeniden değerleme oranı, 2023 yılında yüzde 122,93 olarak belirlendi. Bu nedenle, 2023 yılı itibari ile 6 ay geçerli pasaport almak isteyenlerin 689  lira 70 kuruş, 1 yıl geçerli pasaport almak isteyenlerin 1008 lira 31 kuruş, 2 yıl geçerli pasaport isteyenlerin 2338 lira 50 kuruş, 3 yıl geçerli pasaport isteyenlerin 2395 lira 50 kuruş ve 4 ila 10 sene geçerli pasaport almak isteyenlerin ise 3796 lira 50 kuruş ödemeleri gerekmektedir.  

2023 Pasaport Defter Ücreti:

Pasaport işlemleri süresince başvuran kişiden bazı ücretler talep edilir. Defter ücreti de ödenmesi gereken bazı önemli unsurlardandır. Pasaport defter ücreti her sene Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından belirlenir ve 492 sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı Harçlar Kanunu Genel Tebliğ 6 sayılı tarife ile Değerli Kağıtlar Kanunu Genel Tebliği'yle Resmî Gazete ‘de yayınlanır. 2023 yılında pasaport defter ücreti 225 lira olarak belirlendi. 

2023 Pasaport Yenileme Ücreti:

Pasaport yenileme işlemi kişinin sahip olduğu pasaportun geçerlilik süresi dolduğunda gerçekleştirilir. Yenileme işlemi yapılmazsa, eldeki pasaportun geçerliliği kalmaz. Yenileme işlemi yapmak için bazı gereksinimleri yerine getirmek gerekir. Ücreti yatırmak da en önemli şartlardandır. Bu ücretler 2023 yılında şu şekilde belirlendi:

  • 6 Aylık: 1190,70 TL
  • 1 Yıllık: 1509,30 TL
  • 2 Yıllık: 2147,10 TL
  • 3 Yıllık: 2839,50 TL
  • 4 Yıl ve üzeri: 3796,50 TL

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kişi, hangi yaş aralığında olursa olsun pasaport başvurusunu şahsen yapmalıdır. Bu başvuru sürecine hem internet üzerinden hem de telefondan randevu alarak başlayabilir. İnternetten başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (https://randevu.nvi.gov.tr) adresini kullanabilir, sonrasında alacağı pasaport türünü, alınacağı yeri ve tarihi seçebilir. Telefondan yapmak için alo 199 Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü’nü arayarak randevu tarihi oluşturulabilir. Randevu iptali gerçekleştirmek isteniliyorsa, minimum yarım saat önceden iptal edilmesi gerekmektedir. Randevuya giderken ise almak istenilen pasaport türü için gerekli evrakları yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. 

Pasaport Almak için Gerekli Evraklar:

Pasaport başvurusu yapmak için nüfus müdürlüklerine gidilebilir ya da online olarak da başvuruda bulunabilirsiniz. Hangi tür pasaport alırsanız alın mutlaka T.C. kimlik kartınızı ve 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafınızı yanınızda bulundurunuz. Bunlar tüm pasaport çeşitlerinde olması gereken belgelerdir. Bunlara ek olarak her pasaport türünün kendi özelinde farklı gereksinimleri var.

Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport için Gerekli Evraklar:

Umuma Mahsus Pasaport; İçişleri Bakanlığı, Tam Yetkili Valiler veya Türk Konsoloslukları tarafından belirli şartları taşıyan Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renkli olduğu için bordo pasaport olarak da bilinir. Bordo pasaport sahipleri, pasaportları ile doğrudan vizesiz ülkelere seyahat edebilirler. Bordo (Umuma Mahsus) pasaport 38 sayfadır ve verilen vizeler bu pasaporta işlenir. İhtiyaca göre 6 ay ile 10 yıl arasında verilebilir. Umuma Mahsus Pasaport almak için gerekli şartları ve belgeleri sağlıyorsanız, ilçedeki nüfus müdürlüklerine randevulu veya randevusuz başvuru yapabilirsiniz. Gerekli belgeler ve evraklar:

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
  • Harç ve cüzdan bedeli makbuzu (25 yaş altı öğrenciler harçtan muaftır)
  • 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi (Umuma mahsus pasaport almak isteyen öğrenciler için özel şart)
  • Reşit olmayan veya engelli bireyler için muvafakat belgesi
  • Eski pasaport (mevcutsa)

Yeşil (Hususi) Pasaport için Gerekli Evraklar:

Hususi pasaport, devlet memurları ve ailelerine belirli şartları taşımaları halinde beş yıl süreyle verilen pasaport türüdür. Yeşil renge sahip olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır. Hususi pasaportun birçok ayrıcalığı bulunmaktadır. Belirli bir gün sayısı ile sınırlı olmak üzere birçok ülkeye vizesiz giriş imkânı sunmaktadır. Yeşil pasaport hakkına sahip kişiler, aşağıdaki belgelerle birlikte pasaportu çıkarmak için başvuru yapabilirler:

  • Çalışan kişiler çalıştıkları kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri getirmelidir.
  • Emekliler, emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belgeyi getirmelidir.
  • İstifa etmiş olanlar, çalıştıkları dönemdeki kadrolarını gösteren belgeyi getirmelidir.
  • Hak sahibi vefat edenler, hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belgeyi getirmelidir.
  • 18 yaşından küçükler, velilerden alınmış muvafakatnameyi getirmelidir.
  • Ayrıyeten, öğrenci belgesi (Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için), 2 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm), Nüfus cüzdanının aslı getirilmelidir.

Gri (Hizmet) Pasaport için Gerekli Evraklar:

Hizmet pasaportu veya gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi, yabancı bir ülkede devlet için görev yapacak olan kişilere verilen bir pasaport türüdür. Hususi idareler ve belediyeler tarafından verilir. Bu pasaportu milli sporcular da kullanabilir. 5682 sayılı Pasaport Kanununa göre sadece görev süresini kapsamaktadır. Gri pasaport, birçok ülkeye vizesiz erişim sağlar. Gri pasaport talebinde bulunacak kişiler, aşağıdaki belgeleri sağlayarak pasaporta sahip olabilirler. 

  • Nüfus cüzdanı aslı (Fotokopisini de yanınızda bulundurabilirsiniz.)
  • Hizmet pasaportu talep formu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • (Varsa) önceki pasaportlarınızın aslı
  • Pasaport defter bedeli ödeme dekontu
  • Öğrenciler için öğrenim belgesi
  • Reşit olmayan veya engelli kişiler için muvafakatname
  • Sağlık kurulu raporu

Siyah (Diplomatik) Pasaport için Gerekli Evraklar

Diplomatik pasaport; diplomatların statüsünü belirleyen, onlara ayrıcalıklar tanıyan ve Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen uluslararası bir belgedir. Diplomatik pasaport, yabancı ülkelerde düzenlenen kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilen devlet görevlileri ve ailelerine verilir. Diplomatik pasaport 28 sayfa olmakla birlikte hiçbir harca tabi edilmemektedir. Siyah pasaport başvuruları ise genellikle Dışişleri Bakanlığı e-pasaport üzerinden yapılmalıdır. Eğer pasaport hakkı aile üyelerinden biri tarafından kazanılmış ise, asıl hak sahibinin bu bilgiyi ibraz etmesi gerekmektedir. Forma ıslak imza atılması gerekir, eğer başvuru sahibi 12 yaşından küçük ise ıslak imzaya gerek yoktur. En önemli unsurlardan biri de başvuru belgesinde yer alan barkodun alanının değiştirilmemesi, karalanmaması ve zarar görmemesidir. Görev atama belgelerinin de forma eklenmesi gerekmektedir

Bunlara ek olarak, başvuran kişinin T.C. kimlik kartı ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olmak üzere 2 adet biyometrik fotoğraf getirmesi gerekmektedir. Başvuru belgelerinin, defter bedelini Dışişleri Bakanlığı Türkiye İş Bankası hesabına (PDGY / e-PASAPORT HESAP: 368 20318) havale edildiğini gösteren bir dekont ile sunulması gerekmektedir. Başvuru sahibi, ön başvuruyu tamamladıktan sonra Dışişleri Bakanlığı'na giderek şahsen müracaatta bulunmalıdır.

Harçsız Öğrenci Pasaportu için Şartlar ve Gerekli Evraklar:

Öğrenci pasaportu, öğrenimine hala devam etmekte olan 25 yaş altı öğrencilerin harç ödemeden aldığı bordo pasaporttur. Eğitim, tatil ya da herhangi bir amaç ile 25 yaş altındaki öğrenciler yurt dışına çıkmak için harç ödemeden bu pasaport türüne başvuruda bulunabilir. Özellikle öğrenci değişim programlarına katılacak öğrenciler için bu pasaport türü avantaj sağlar. Fakat 18 yaş öğrencilerin öğrenci pasaportu alabilmek için defter bedeli ödemesi zorunludur ve öğrenci pasaportunu en fazla 5 sene süreli olarak alabilmektedirler. 18 yaşını doldurmuş ve 25 yaşını tamamlamamış öğrenciler için ise harçsız öğrenci pasaportu, öğrencinin öğrenim hayatı devam ettiği sürece geçerliliğini korumaktadır. Kişi 26 yaşına bastıktan sonra pasaportu için harç ödemeye başlayacaktır.

Bu şartlara uyan kişiler, harçsız öğrenci pasaportuna başvurmak için şu evraklara sahip olmalıdır;

  • 2 adet standartlara uygun biyometrik fotoğraf
  • Üzerinde T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanının aslı
  • Varsa daha önceden alınmış eski pasaportlar
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğini gösteren dekont
  • Öğrenci olduğunu gösteren belge

Öğrenci belgesi alma konusu, Türkiye'de veya yurt dışında öğrenci olmanıza göre değişir. Öğrenci Türkiye'de okuyorsa okuldan öğrenci belgesini ıslak imza ile almalı veya başvuru tarihinden önceki son 60 gün içerisinde e-devlet üzerinden öğrenci belgesini sunmalıdır. Öğrenci yurt dışında okuyorsa, okuduğu okuldan öğrenci belgesi alarak T.C. Büyükelçilik veya konsolosluktan harçsız öğrenci pasaportu talep edebilir. Yurt dışındaki öğrenciler için başka bir seçenek daha mevcut. Öğrenciler, yurt dışından aldığı öğrenci belgesinin doğruluğunu tasdik edebilir ve tercüman tarafından Türkçe ’ye tercüme ettirebilir. Daha sonra tercüme ve gerçeklik onay belgesiyle (apostil) beraber Türkiye’de harçsız pasaport başvurusunda bulunabilir. 

Evraklar ve şartlar sağlandığında kişiler harçsız bordo pasaporta başvuru için https://randevu.nvi.gov.tr sitesi üzerinde uygun tarihte ve saatte randevu almalıdır. Randevu gününde gerekli evraklarla birlikte en az 15 dakika önceden Nüfus Müdürlüğüne gidilmelidir. 

Pasaport Harç ve Defter Bedelleri Nasıl Ödenir?

Pasaport harç ve defter bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı bankalara, PTT Şubelerine veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilir. (Ödeme bilgileri sistemde gözüktüğü için başvurularda ek olarak makbuz veya dekont istenmemektedir.)

E-Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport numarası, ad, soyad, uyruk ve doğum tarihi gibi kişisel bilgileri içeren uluslararası seyahat belgelerine e-Pasaport denir. E-Pasaport aynı zamanda parmak izi, fotoğraf ve imza gibi bilgileri de içerir. Çipli pasaportlar özel cihazlar kullanılarak okutulur. Geliştirilen kodlar ile pasaport sahteciliğine karşı eski pasaportlara göre çok daha etkilidir. E-pasaportlar tüm pasaport çeşitleri (hususi, umuma mahsus, hizmet ve diplomatik) için kullanılabilir. Kişisel verilerin yanı sıra sadece emniyet görevlileri tarafından okunabilen yonga sistemi ile üst düzeyde güvenlik ve pratiklik sunmaktadır. E-pasaporta başvurunuzu ise İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce kontrol edilen bir sistem üzerinden yapabiliyorsunuz. https://randevu.nvi.gov.tr/ adlı adresten randevu tarihi ve saati ayarladıktan sonra ilçe emniyet müdürlüğüne giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. 

Pasaport Çıkartmak Ne Kadar Sürer?

Başvuru yapıldıktan 2 iş günü içerisinde hazırlanan pasaportlar; şehir merkezlerinde en geç 3 iş günü, ilçe merkezlerinde 4 iş günü ve köylerde ise 7 iş günü süresince PTT kargo tarafından teslim edilir. Bu süre zarfları koşullara göre değişebilir. Kış dönemlerinde daha az yoğunluk olması sebebiyle kargonun daha hızlı ulaştırıldığı söyleniyor. Yaz ayları ise en yoğun dönem olduğu için pasaportun ulaşması bu dönemde biraz daha zaman alabilir. Eğer zaman bakımından sıkıntınız var ise ve pasaportunuza hemen ulaşmak istiyorsanız, kış aylarında başvuru yapmanız öneriliyor. 

Aylin Ceyla Çengelli
Akademik Danışmanlık
İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından eğitim alanında kendini geliştirmek için başta eğitim koçluğu olmak üzere çeşitli seminerlere katılmıştır. Yurtdışı eğitim alanında 5 yıllık tecrübesi bulunmaktadır. Bu tecrübesini hem lise öğrencileri hem de lisans öğrencilerinin yurtdışı eğitim planlanmasını onlarla yaparak danışanları ile paylaşmaktadır. Ek olarak, küçük yaş grubu öğrenciler için de uzun ya da kısa süreli yurtdışı eğitim planlarının yönlendirmesini yapmaktadır. Firmamızda akademik danışmanlık görevini sürdürmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste