İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
19 Şubat 2023
11 Dakika
SAT Sınavı Nedir, SAT Sınavına Nasıl Girilir?

SAT, College Board tarafından geliştirilen, kâğıt ve kalem üzerinde yapılan çoktan seçmeli sorulara sahip olan bir sınavdır. Öncellikle, SAT sınavı nedir, SAT açılımı ne demek gibi sorularınıza net bir cevap arıyorsanız, SAT testi, Amerikan üniversiteleri tarafından aday öğrencilerin akademik yeteneklerini değerlendirmek için kullanılan bir giriş testidir ve açılımı Scholastic Assessment Test’tir. SAT sınavı, 1926 yılından beri bir lise öğrencisinin, üniversiteye başlamak için hazır olup olmadığını belirlemek için kullanılan bir sınavdır. 

Yurtdışı eğitim için gitmeyi düşündüğünüz ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri varsa İngilizce kriterlerden akademik yeterliliklere kadar sizi bekleyen bir dizi giriş şartı olduğunu biliyorsunuzdur. SAT sınavı da yurtdışı lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerden bazı üniversitelere başvururken istenilen unsurlar arasındadır. Günümüzde, SAT sınavı sadece Amerika’da eğitim başvurusu için istenmiyor. Amerika’nın yanı sıra Avustralya, Kanada ve Avrupa’nın birçok ülkesinde SAT sınavı, adayların Matematiksel, Eleştirel Okuma ve Yazma becerilerini incelemek ve belirlemek için kullanıyor ve giriş şartlarından biri olarak isteniyor. Lise sonrası yeterliliklerden elde ettiğiniz akademik sonuçlarınızın kabul edildiği üniversiteler olsa da çoğu kolej ve kurum, kabul kararlarını SAT giriş sınavına dayandırır, bu nedenle SAT sınavı öğrencilerin geleceği için önemli bir sınavdır.  SAT, bir lise öğrencisinin üniversiteye hazırlığını değerlendirmek ve üniversitelere tüm adayları değerlendirebilecekleri tek bir karşılaştırmalı bilgi vermek için kullanılır. Standart test sonuçları, lise not ortalamanızla, aldığınız derslerle, öğretmenlerden veya danışmanlardan gelen tavsiye mektuplarıyla, ders dışı etkinliklerle, kabul görüşmeleriyle ve üniversite kabul görevlilerinin kişisel makaleleriyle karşılaştırılır. 

Sınavdan alacağınız toplam puan, 400 ile 1600 arasında değerlendirilmektedir. Okuma, yazma ve dil bölümü 800 üzerinden puanlanırken, matematik bölümü ek 800 puanı içerir. Üniversite başvuru sürecinde SAT puanlarının verdiği ağırlık seçilen kuruma göre değişmektedir. Örnek vermek gerekirse, Harvard Üniversitesi 1520 SAT puanı isterken Stanford Üniversitesi 1505 SAT puanı istiyor, Yale Üniversitesi ise 1515 SAT puanı istiyor. Yani, istediğiniz üniversitenin puanına bakarak, o puanı almayı amaçlayarak çalışırsanız sizin için hedefinize ulaşmak daha kolay olur. Üniversiteler, SAT sınavı ile İngilizce diline, matematik, yazma ve okuma şartlarına bakarak nelere hâkim olduğunuzdan emin olur ve kaliteli üniversiteler bu şekilde sizi tercih edebilir.

SAT sınavına, lise son sınıf, lise mezunu olan ve öğrenimlerinin bir sonraki adımında yurtdışında lisans eğitimi görmek ve başvurmak isteyen öğrenciler girebilir. SAT sınavına girebilmek için İngilizce seviyenizin en az Upper Intermediate (B2) seviyesinde olması gerekir. İngilizce seviyenizi iyileştirmek için ICES Turkey’den dil okulları konusunda bilgi alabilirsiniz. SAT sınavına girmek için bir yaş sınırı yok ve birden fazla kez girilebilir.

SAT Sınav İçeriği

SAT test sınav içeriği, SAT 1 ve SAT 2 olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşmaktadır.  Bu iki ayrı test SAT Reasoning Test ve SAT Subject Test diye ayrılıyor. Ancak 2021 yılı ile birlikte College Board tarafından yeni bir düzenleme yapıldı ve SAT 2 Subject Test kaldırıldı.  Bu nedenle artık SAT testine girecek olan adaylar, SAT 1 testi ile değerlendiriliyor. Aynı zamanda SAT Essay Test bölümü de kaldırılmıştır.  İlk olarak, SAT sınavı için hazırlanıyor ve girmeyi amaçlıyorsanız çoktan seçmeli ve kâğıt tabanlı bir test sizi bekliyor olacak. Şu zamana kadar kağıt tabanlı bir test olsa da, College Board, SAT sınavının 2023'ten itibaren dijitale geçeceğini ve şu anda yapılan 3 saat yerine 2 saatlik bir test olacağını yakın zamanda bildirdi. Bu sayede, Uluslararası öğrenciler için 2023'ün başlarından itibaren dijital SAT sınavı kullanılabileceğini de duyurdu. College Board aynı zaman da dijital ile birlikte SAT’ın değişen yönlerini de bildirdi. Bu değişikler şöyle: 

  • Öğrenciler SAT sınavını bilgisayar veya tablet üzerinden girebilecek.
  • Sınav süresinin daha kısa olması, sınav süresi 3 saat yerine yaklaşık 2 saat olarak değiştirildi.
  • Sınavda birkaç uzun metin kullanmak yerine daha kısa okuma pasajlarına yer verilecek.  
  • Öğrenciler matematik bölümünün tamamında hesap makinesi kullanabilecekler ve dijital sınav uygulamasında tümleşik bir hesap makinesi bulunacağı da bildirildi. 

Bu değişikliklerin adaylara daha iyi bir sınav süreci sağlayacağı ümit ediliyor. SAT 1 Reasoning Test olarak bilinen bu sınav; okuma (SAT reading), yazma (SAT writing) ve dil (SAT language) ile matematiksel yeteneğinizi değerlendirecek üç ana bölümden oluşmaktadır. Kısacası, SAT Reasoning Test, üniversitelerin adaylarını akademik bilgilerini ve analitik yeteneklerini değerlendirmelerine yardımcı olan standartlaştırılmış bir testtir. Her bölüm de 200-800 aralığında değerlendirilir. Bu nedenle, başvuru sahibi 400'den maksimum 1600 test puanına kadar herhangi bir SAT puanına sahip olabilir. Amerikan üniversitelerine yapılan başvurular da SAT 1 Reasoning Test sınavının 3 bölümünün de sonucu dikkate alınır. Bu yazımızda SAT Matematik, SAT Reading ve SAT Writing ve Language test hakkında size detaylı bilgiler vereceğiz.

SAT Matematik

SAT matematik bölümü, bir bölümünde hesap makinesi kullanabileceğiniz, diğer bölümünde ise zihinsel hesaplamalar yapmanız gereken ve hesap makinesi kullanamayacağınız iki bölüme ayrılmıştır ve şu şekilde düzenlenmiştir:

  • 8 problem çözme sorusu ve 10 yanıt üretilen soru içeren bölüm ve bu 25 dakikalık bir bölümdür.
  • 20 sorudan oluşan bir bölüm, bu bölüm de 25 dakikadır,
  • 16 sorudan oluşan bir bölüm ve süre 20 dakikadır.

Konular ise kısaca şu şekildedir: 

  • Sayı ve işlemler.
  • Cebir ve fonksiyonlar.
  • Geometri ve ölçme (koordinat, üç boyutlu ve trigonometri).
  • Veri analizi, istatistik ve olasılık.

SAT Reading

  • SAT Reading yani Okuma testi 65 dakikadır ve her biri 4 cevap seçeneği olan çoktan seçmeli 52 soru içerir. Toplam 5 pasaj vardır: pasaj veya pasaj seti başına 500-750 kelime olmak üzere 4 tek pasaj ve 1 çiftli pasaj setidir.
  •  Çizelgeler, grafikler ve tablolar da içerebilen metin bölümlerini okuma yeteneğinizi test edecek sorular içerir.
  • Sosyal bilgiler, bilim ve tarih alanlarını kapsayan beş parça metnin SAT sınavı soruları çoktan seçmeli ve pasajlara dayalı olur. 
  • Kelimelerin ve sunulan bilgilerin bağlamını anlamanız test edilmektedir.
  • Bazı sorular için fikirlerin ifadesini iyileştirme ve geçişin nasıl gözden geçirilebileceğini düşünmelisiniz. Bazı sorular sizi bir pasajın altı çizili bir bölümüne göre yapmanızı istersiniz. Bazı sorularda ise pasajdaki bir yere yönlendirir ya da pasajı bir bütün olarak düşünmeniz istenir. 

SAT Writing and Language Test

  • 35 dakikalık SAT Writing and Language Test yani Yazma ve Dil testi, her biri dört olası cevap içeren çoktan seçmeli 44 sorudan oluşur. 
  • Toplam 4 pasaj vardır ve her birinde 11 soru vardır.
  • Meslekler, tarih, sosyal bilgiler, beşerî bilimler ve bilim gibi konuları içeren 400-450 kelimelik bölümler, tartışmalardan kurgusal olmayan anlatılara kadar uzanır.
  • Belirli pasajlarda ve/veya sorularda bir veya daha fazla veriyi temsil eden bilgi grafiğine göndermeler olabilir. Bu grafik temsillerle ilgili SAT Yazma Sorularına yanıt olarak parçayı değiştirmeniz ve gözden geçirmeniz istenecektir. 
  • SAT Yazma ve Dil Testinin en yaygın soru türü, vurgulanmış bir pasaj için üç seçenekten en iyisini seçmenizi veya pasajın üç olasılığından en iyisini seçmenizi ister.

SAT Sınav Ücreti

Amerika Birleşik Devletleri dışında sınava giren öğrenciler için SAT sınav ücreti ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. SAT sınav ücreti, kayıt için 60 ABD dolarıdır ve hangi bölgede olduğunuza göre de ödemeniz gereken bir sınav ücreti vardır. Türkiye’den girecek adaylar için bu sınav ücreti 49$’dır. Buna ek olarak, SAT sınavı için test merkezinizi değiştirmek ya da sınav kaydınızı iptal etmek istediğiniz durumda ek hizmet ücreti ödemeniz gerekebilir. Denemeli SAT ücreti ise 64.50$’ tir. Yine buna ek olarak ABD Dışı Sınav ücreti alınır. Bu ücretlerin yanı sıra ek ücretleri de sizleri bilgilendirmek için listeledik. 

Ek Kayıt Ücretleri ve Puan Hizmet Ücretleri

  • Sınav Merkezi Ücreti: $24
  • Sınav Merkezi Değişiklik Ücreti: $25
  • Kayıt İptali Ücreti: $25
  • Geç Kayıt İptal Ücreti: $35
  • SAT Soru & Cevap Ücreti: $16
  • SAT Öğrenci Yanıt Ücreti: $16
  • Elle Puanlama ve Onaylama Ücreti: $55
  • Ek Puan Raporu Ücreti: $12 (Rapor Başına)
  • Hızlı Rapor Ücreti: $31
  • Telefon ile Bilgilendirme Ücreti: $15 (Arama başına)
  • Puan Raporu Arşivleme Ücreti: $31

SAT Sınavına Nasıl Başvuru Yapılır?

SAT sınavına üç şekilde başvurabilirsiniz. Bunlar, College Board web sitesi, telefon veya posta yoludur. Yani bu üç yol ile kaydolabilirsiniz. SAT testine kaydolurken bir fotoğraf yüklemeniz istenmektedir. Fotoğraf sınav kaydının için gereklidir ve güvenliği sağlamak için sınav günü kimliğiniz ile kontrol edilecektir. 

SAT Sınavına başvururken tam, yasal adınızı ve diğer önemli bilgilerinizi girmelisiniz. Belirttiğiniz bilgilerin kimliğinizde belirtilen bilgilerle aynı olduğundan emin olmanız çok önemli çünkü bilgilerin aynı olmadığı durumlarda sınav başvurunuz iptal edilir. İstanbul, Ankara, İzmir Bursa, Mersin ve Erzurum'da sınav merkezleri bulunmaktadır ama sınava internet üzerinden de başvurabilirsiniz. Posta yoluyla başvurmak için ise başvurduğunuz sınav merkezindeki SAT Sınav danışmanından SAT ve SAT Konu Testleri için Öğrenci Kayıt Kitapçığını istemelisiniz. Kayıt kitapçığı bir kayıt formu ve iade zarfı ile beraber verilir. Kayıt formundaki ilgili alanları dikkatli bir şekilde doldurduktan sonra postayı göndererek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Yakın bir tarihte sınav talep etme. Pazar sınavı talep etme, çek veya havale ile ödeme durumunda, 13 yaşında ya da daha küçükseniz, çevrimiçi kaydın bir parçası olan fotoğraf yüklenmesinde hata var ise, uluslararası bir SAT Temsilcisi ile kayıt yaptırmayı tercih ediyorsanız başvurunuzu posta yoluyla yapmalısınız. SAT başvurunuzu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, SAT sınavına başvuru yapmanızda danışmanlık almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

2023 SAT Sınav Tarihleri

SAT sınavı ne zaman diyor ve SAT sınavına girmek istiyorsanız, sınav tarihinden iki ay önce başvurularınızı yapmaya başlamalısınız. Testler genellikle Ekim, Aralık, Mart ve Mayıs aylarında oluyor. SAT sınavı ne zaman sorusuna cevap vermek için 2023 Eğitim ve Öğretim Yılı İçin Uluslararası SAT Sınavı Sınav Tarihlerini, başvuru için son tarihi ve değişikler için son tarihleri aşağıda sizler için listeledik. 

SAT Sınav Tarihleri

11 Mart 2023

6 Mayıs 2023


3 Haziran 2023

Başvuru için son tarihleri: 


10 Şubat 2023

7 Nisan 2023

4 Mayıs 2023

Değişiklikler, Düzenli İptal ve Geç Kayıt için Son Tarihleri

28 Şubat 2023

25 Nisan 2023

23 Mayıs 2023

 

Aylin Ceyla Çengelli
Akademik Danışmanlık
İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından eğitim alanında kendini geliştirmek için başta eğitim koçluğu olmak üzere çeşitli seminerlere katılmıştır. Yurtdışı eğitim alanında 5 yıllık tecrübesi bulunmaktadır. Bu tecrübesini hem lise öğrencileri hem de lisans öğrencilerinin yurtdışı eğitim planlanmasını onlarla yaparak danışanları ile paylaşmaktadır. Ek olarak, küçük yaş grubu öğrenciler için de uzun ya da kısa süreli yurtdışı eğitim planlarının yönlendirmesini yapmaktadır. Firmamızda akademik danışmanlık görevini sürdürmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste