Teknolojinin ve özellikle de iletişim teknolojilerinin bir hayli geliştiği son yıllarda, eğitim modelleri de bu gelişmeler ışığında güncelleniyor. Dijitalleşme eğilimleri sonucu geleceğin meslekleri, üretim alanları ve yaşam standartları da değişime uğruyor. Yapay zekâ merkezli inovatif çalışmalar, bu prensiplere uygun birey ihtiyacını ortaya çıkarıyor. STEM eğitim sistemi de işte bu noktada eğitimin geldiği son nokta olarak görülüyor.
Stem Nedir?
2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan ve teknik olarak dünyanın pek çok yerinde uygulanan Stem, son zamanlarda giderek daha da önem kazanıyor. Aslında bir kısaltma olan “Stem” kelimesi ‘’science, technology, engineering, math’’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Adından da anlaşılacağı üzere bu kavram fen, teknoloji, mühendislik ve matematik disiplinlerini içeriyor. Teknoloji belirlenimli bir geleceğe doğru atılan adımlar, bu eğitim modelini önemli hale getiriyor.
Stem Eğitimi Modeli
STEM eğitimi modelinin temelini, kuramsal bağlamda yer alan bilgilerin pratiğe geçirilmesi oluşturuyor. Bu eğitim modeli ile eleştirel düşünme başta olmak üzere kavram ve pratik ilişkisinin dengesi sağlanıyor. 21. yüzyıla adapte olabilme amacıyla geliştirilen programlar çeşitli etkinlikler ile birleştiriliyor. Bu sayede fen, matematik, teknoloji ve mühendislik bilgilerini harmanlayarak eleştirel bir süzgeçten geçiren öğrenciler ulaşım teknolojilerinden endüstriyel tasarımlara, teknolojik yeniliklerden sağlık sektörüne kadar geniş bir alanda uzmanlık kazanabiliyor. İlkokul düzeyinden lisansüstü düzeye kadar her aşamadaki öğrencilere uygun bir Stem eğitim modeli düzenlenmek ile birlikte eğitim hayatına yurt dışında devam etmek ve teknoloji merkezli bir eğitim almak isteyen öğrenciler, dünyanın dört bir yanındaki eğitim kurumlarını tercih edebiliyor.
Geleneksel eğitim modellerinin sorgulamaya değer vermediği, eleştirel düşünme biçimini desteklemediği ve çağın gerisinde kaldığı düşüncesinden hareketle ortaya çıkarılan Stem eğitimi modeli, kendine özgü bir programa sahiptir. Bu programda öğrencilere en güncel teknolojiler hakkındaki bilgilerin verilmesi, düşünme ve zekâ gelişimine yönelik stratejilerin ortaya konması, bilimsel çalışmalar ile birlikte hayata konfor ve yenilik kazandıracak ürünlerin geliştirilmesi gibi amaçlar güdülüyor. Robotik sistemler ve yapay zekâ, artırılmış gerçeklik uygulamaları, dijital bazlı teknolojiler gibi donatılarla yüklü günümüz dünyasına ait bileşenlerin geliştirilmesi, üretimi ve kontrolü için gerekli olan bilişsel yeterlilikler, bu eğitim modeli ile sağlanmaya çalışılıyor.
Stem Etkinlikleri
Stem eğitimine bağlı olarak ortaya konulan etkinlikler ile hem bu eğitim modelinin benimsenmesi amaçlanırken hem de yaş grubuna yönelik yeterliliklerin sağlanması isteniyor. Eğitim modeline ait sürecin aşamaları, etkinliğin yapısını da değiştirebiliyor.
Stem eğitimi modelinde belirli aralıklarla etkinlikler de düzenlenebilir. Bu etkinlikler grup çalışması niteliğinde olup robotik düzlemde birtakım çalışmalar ortaya koymayı içerirken; eğitime teşvik amaçlı konferans gibi etkinlikler de görülebiliyor. Bireysel eğitim ile grup eğitimi arasında da dengeyi amaçlayan bu eğitim modelindeki etkinlikler de amaçlara uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Sınavın yer almadığı Stem’de zaman zaman öğrenilen bilgileri ortaya koyma amaçlı etkinlikler de yapılabiliyor. İlkokul ve lise çağındaki öğrenciler için temel set gibi materyaller kullanılan ve merak duygusunun gelişimine katkı sağlayan etkinlikler, lisans ve lisansüstü düzeylerde doğrudan teknolojiye yön verecek sonuçlar doğurabiliyor.
ICES Turkey, eğitim hayatını yurt dışında sürdürmek ve çağımızın gerektirdiği yeterliliklere sahip olmak isteyen öğrenciler için de profesyonel destek sunuyor. 1998 yılından beri faaliyet gösteren ve uzman kadrosu ile eğitim sürecinin tamamında öğrencinin yanında olan ICES Turkey, süreci hızlı ve pratik hale getiriyor. ICES Turkey bünyesindeki danışmanlar, yurtdışında eğitim almak isteyen tüm öğrencileri bekliyor.