05 March 2025
6 Dakika
TOEIC (Test of English for International Communication) Sınavı Nedir?

ETS (Educational Testing Service) tarafından günlük çalışma ortamları için İş İngilizcesi kapsamında bireylerin becerilerini ve yeterliliklerini ölçme amacıyla düzenlenen TOEIC (Test OF English for International Communication), dünya çapında geçerliliği olan bir İngilizce sınavdır. Türkiye'de genellikle kurumsal şirketlerin, danışmanlık firmalarının, banka gibi kurumların bünyesinde çalışanların ingilizce seviyelerini tespit edilebilmesinde kullanılmaktadır. Çoğunlukla iş İngilizcesi ağırlıklı olsa da TOEIC sınavını iş dünyasından insanların yanında, yurtdışı seyahatine çıkanlar veya öğrenciler gibi İngilizce bilgisini kanıtlamak isteyenle de tercih edebilmektedir.

Test of English for International Communication Sınavı Nasıl Yapılır?

TOEIC sınavı çoktan seçmeli bir şekilde kağıt üzerinde uygulanmaktadır. İki bölümden oluşan bu sınavda katılımcılara toplamda 200 soru sorulmaktadır. İlk bölüm dinleme bölümü olurken, ikinci bölüm ise okuma bölümüdür. Dinleme bölümünde yer alan 100 soruda adaylara gösterilen fotoğraflar ve kısa konuşmaların açıklamaları sorulurken okuma bölümünde ise boşluk doldurma, cümle tamamlama, okuduğunu anlama gibi sorular sorulmaktadır.

TOEIC sınavı toplamda 2 saat sürmektedir. 1 saat 15 dakika okuma bölümü için geriye kalan 45 dakika ise dinleme bölümü için verilmektedir.

TOEIC sınavı birinci bölüm dinleme bölümüdür. Dinleme bölümü 100 sorudur, yaklaşık 45 dakika sürer ve CD'den dinlenir.

1. Kısım: Fotoğraflar - 4 şıklı 10 soru

2. Kısım: Soru-Cevap - 3 şıklı 30 soru

3. Kısım: Kısa diyaloglar - 10 diyalog, her biri için 4 şıklı 3 soru

4. Kısım: Kısa konuşmalar - 10 konuşma, her biri için 4 şıklı 3 soru

TOEIC sınavının ikinci bölümü okuma bölümüdür. Okuma bölümü 100 sorudur ve 45 dakika süresi vardır.

1. Kısım: Eksik cümleleri doldurma - 4 şıklı 40 soru

2. Kısım: Metin doldurma - 4 metin, her birinde 4 şıklı 3 soru

3. Kısım: Okuduğunu anlama - Tek metinli 28 soru, çift metinli 20 soru

Sınav bitiminde öğrenci kişisel bilgilerini ve eğitim, iş tecrübesi ile ilgili anket sorularını da cevaplamaktadır. Geçme ve kalmanın olmadığı TOEIC sınavında katılımcılar sınav sonucunda aldıkları puana göre derecelendirilir. Her alt puan 5-495, toplam puan ise 10-990 arasında değişkenlik göstermektedir. TOEIC sonuçlarının açıklanma süresi ise 3 günden 15 güne kadar çıkabiliyor.

TOEIC Sınavı Ücreti

TOEIC sınavının ücreti 125-200 dolar arasında değişmektedir. TOEIC sınavına kaydınızı iptal etmeyi sınava girmeden önce isteyebilirsiniz. Ancak bu durumda yatırmış olduğunuz sınav ücretinin yüzde 25'i iade edilmektedir.

TOEIC Sınavına Kimler Katılabilir?

TOEIC kariyer ve gelişim odaklı bir dil yeterlilik sınavı olduğu için genelde bu sınava, TOEIC sınavını şart koşan kurumlara başvuran kişilerin yanı sıra kendilerini geliştirmek isteyenler veya öğrenciler de girebilmektedir. İş alanlarında personellerine verdikleri İngilizce eğitim programlarındaki ilerlemeyi ölçme, personel alımları, promosyon ve terfiler, İngilizce eğitim, seminer, teknik bilgi paylaşımı gibi faaliyetlere katılacak kişileri seçme, şirket genelinde İngilizce düzey belirleme ve eğitim bütçesini belirleme amacıyla çalışanlar girmektedir. İş hayatının dışında öğrenciler farklı düzeylerdeki eğitim programlarına katılabilmek İngilizce seviyelerini tespit edebilmek amacıyla girebilmektedir.

TOEIC Sınavı Ne Zaman ve Nerede Yapılır

Türkiye sınırları içerisinde TOEIC sınav merkezleri şunlardır:

İstanbul: İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi

Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi

Ankara: Ankara TOBB ETÜ Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

Eskişehir: Eskişehir Anadolu Üniversitesi

Antalya: Antalya Bilim Üniversitesi

Isparta: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi

Karabük: Karabük Üniversitesi

Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi

Sınav tarihleri de yapılacak olan merkezlerin resmi sitesinde yazılmaktadır. Sıkça yapılan bu sınavlar için güncel tarihler resmi siteden takip edilmelidir.

TOEIC Sınavı Geçerlilik Süresi

TOEIC sınavının geçerlilik süresi, sınav tarihinden itibaren 2 yıldır. Ancak girilen bir TOEIC sınavından sonra tekrar sınava girmek isterseniz 30 gün beklemeniz gerekmektedir. Eğer bu süreye uymayıp tekrar bir sınava girdiyseniz ilk sınavınızdan sonraki skorlar geçersiz sayılmaktadır. Böyle bir durumda da sınav merkezlerince herhangi bir ücret iadesi yapılmamaktadır.

TOEIC Sınavı Zor mu?

TOEIC (Test of English for International Communication), profesyonellere ve şirketlere yönelik bir standart İngilizce sınavıdır. İki ayrı sınavdan oluşan TOEIC, biri dinleme ve okuma becerilerini ölçmeye yönelik diğeri de konuşma ve yazmayı test etmeye yöneliktir. Adaylar ihtiyaçlarına bağlı olarak, sınavlardan birine veya her ikisine katılabilirler. Her iki sınavın yapısı kendine özgüdür ve farklı bir şekilde puanlanırlar. Bu sebeple sınav içeriğine bakılarak zorluk durumu tespit edilmekten ziyade bireyin bu becerilere yönelik yetkinliğine göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple bireyler buna sınava katılmadan önce İngilizce yeterlilik düzeylerini tespit ederek eksik yönlerini geliştirmelidir. TOEIC sınavına hazırlanmanın, bireysel çalışmadan kurslara ve deneme sınavlarına katılmaya kadar, birçok yöntemi bulunmaktadır. Ayrıca TOEIC sınavı için İngilizce öğrenmede etkili olan dil okulları ile de çalışma deneyimi elde edilebilir. Yurtdışı dil eğitimi genel anlamda her alanda İngilizcenizi geliştirmede faydalı olacaktır. Örneğin İrlanda Dil Okulları veya Amerika Dil Okulları, ve İngiltere Dil Okulları İngilizce öğrenmek için tercih edebileceğiniz yerler olabilir. Bunların yanı sıra TOEIC sınavına yönelik kurslarla veya bireysel çalışma programları ile de İngilizcenizi geliştirerek bu sınava girebilirsiniz.

Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Didem Atıcıer
Didem Atıcıer Baş Yazar

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümü ve Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bölümü olmak üzere iki daldan dereceyle mezun olmuştur. Çeşitli çok uluslu firmalardaki deneyimine ek olarak 5 yıldır eğitim danışmanlık ve yönetimi alanında görev yapmaktadır. Ağırlıklı olarak yurt dışında yüksek lisans, lisans ve lise eğitimi ile ilgili danışmanlık sağlamakta, kendi yurt dışı ve çalışma deneyimleri ile öğrencilere destek olmaktadır. Geniş vizyon ve birikimiyle firmamızda Koordinatörlük görevini sürdürmektedir.

Bilgi İste