İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
12 Şubat 2023
14 Dakika
IELTS Nedir, Ne İşe Yarar ?

Tam açılımı International English Language Testing System olan IELTS’ in Türkçe ’de karşılığı Uluslararası İngilizce Dil Sınavı'dır. Amerika, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi birçok ülkede eğitim ve iş alanındaki üniversiteler ve şirketler tarafından kabul edilen bir sınavdır. IELTS dünya çapında kullanılır ve çokça talep edilir.

IELTS, British Council(BC), International Development Programme of Australian Universities (IDP) ve University of Cambridge English For Speakers of Other Languages (ESOL) kurumlarının ortaklaşa geliştirmiş olduğu bir dil sınavıdır. 

Türkiye’de birçok üniversite ve eğitim kurumları, öğrencilerden hazırlık dönemini atlamada ve akademik programlarında IELTS sınav sonucunu talep ediyor. Bunun yanı sıra, yurtdışında çoğu üniversiteler ve eğitim kurumları İngilizce yeterlilik seviyesini ölçmek için IELTS sonuç belgesi istiyor. Yurtdışında yüksek lisans bursu için popüler olan Fulbright Bursu da IELTS istemektedir. Türkiye’de bankacılık-finans ve havacılık sektöründe yer alan pek çok prestijli şirketlerde (THY, Yapı Kredi, Akbank…), kamu kurumlarında ve göçmenlik bürolarında da IELTS sınavı tanınmaktadır.

IELTS Sınav İçeriği

IELTS Listening, Reading, Writing, Speaking olmak üzere dört bölümden oluşur ve bu bölümleri tamamlamak için toplamda 3 saat verilir. 

3 kısım; Listening, Reading ve Writing aynı gün içerisinde ve art arda yapılırken, Speaking kısmı farklı bir gün içerisinde ya da aynı gün içinde ama farklı bir saatte uygulanabilinir. Adaylar Listening, Reading, Writing sınav gününü seçebilir, Speaking randevu saatlerini kendileri ayarlayabilirler. 

IELTS sınavında Academic ve General Training olarak iki seçenek sunulur. Academic IELTS, lise, lisans ve lisansüstü programlara başvuracak kişiler için hazırlanmıştır. Academic IELTS’de sadece reading ve writing bölümleri General Training’ten farklıdır. 


IELTS Speaking

Speaking sınavı yaklaşık 11 ila 14 dakika arası sürer. Sınav görevlisi ile birebir konuşma şeklinde kayıt altında gerçekleştirilir ve 3 bölümden oluşur. 

  1. Bölüm: İlk bölümde sınav görevlisi kendini tanıtır ve sizden kendinizden bahsetmenizi ister. Sorular aracılığıyla günlük hayatınız (aile, iş, okul) hakkında bilgi vermenizi ister.
  2. Bölüm: Sınav görevlisi size konuşmanızda kullanabileceğiniz belirli bir konuyu ve konuları içeren bir kart verecektir. Dilerseniz konuşmanızı hazırlamak ve kısa notlar almak için 1 dakikanız olacak. Ayrılan bu dakika sonunda hazırlanan konu üzerinde 2-3 dakika konuşulmalıdır.
  3. Bölüm: Sınav görevlisi, önceki bölümdeki sorular aracılığıyla sizinle fikir alışverişinde bulunacak; Konuşmanızı genişletmenizi ve geliştirmenizi bekleyecek.

IELTS Listening 

Listening sınavı 30 ila 40 dakika sürer. 4 bölüme ayrılır ve 40 sorudan oluşur. Listening sınavı başlamadan önce adaylara sorulara göz gezdirmeleri için kısa bir süre verilir. 

  1. Bölüm: İlk bölüm iki kişi arasındaki günlük bir konuşmadan oluşur.
  2. Bölüm: İkinci bölümde sosyal bir konuda (haberler, tanıtımlar vb.) bir monolog dinletilir.
  3. Bölüm: En fazla dört kişinin olabileceği bu bölümde dinleme bir eğitim kurumunda gerçekleşir.
  4. Bölüm: Önceki bölümlere göre biraz daha hızlı olabilecek bu son bölümde yine konuşma yer alıyor.

IELTS sınavında adayın dinleme parçalarını sadece bir kez dinlemesine izin verilir. Ayrıca, dinleme sınavında farklı İngilizce aksanları kullanılabilir. Adaylara sınav bitiminde kitapçıklara yazılan cevapları sınav esnasında cevap kağıdına aktarmaları için 10 dakika süre verilir.

IELTS Reading

Akademik veya genel sınav formatında verilen Okuma bölümü hakkında genel bilgiler şu şekildedir; 

Academic (AC)

Bu kısım 3 bölümden ve 40 sorudan oluşur. Tamamlamak için 60 dakika süre verilir. 

Bu bölüme aşina olmak için gazete, dergi ve kitaplardan derlenen ve elde edilen akademik düzeydeki makaleleri okumalısınız. Bu metinler lise, lisans ve lisansüstü eğitim için başvuran her aday için uygun düzeydedir. Metinlerde yer alan konulara hakim olmamanız sizin için problem olmayacaktır. Metinler ayrıca çizelgeler, grafikler ve resimler içerebilir. Teknik terimler için de açıklayıcı bölümler bulunmaktadır.

General Training (GT)

Academic’de olduğu gibi General Training kısmı da 3 bölüm, 40 sorudan oluşur ve tamamlamak için de adaya 60 dakika süre verilir. Sınavda çeşitli kaynaklardan gerçek metinler okuyacaksınız. Metinler Akademik Sınavdan farklı olarak daha genel kelimelerle yazılır, günlük hayattan, iş hayatından konuları içerir.

IELTS Writing

Akademik ve genel olmak üzere iki farklı formatta gerçekleştirilen yazılı sınavda, hangi format daha uygunsa onu seçmenizi öneririz.

Academic (AC)

Akademik yazılı sınav 2 bölümden oluşur ve 60 dakika sürer. Konular, lise ve üniversite için IELTS sertifikasına ihtiyaç duyan tüm adaylar için uygundur. Sınavda resmi dil kullanılmalıdır. 

  1. Bölüm (Task 1): Bu bölümde size bir diyagram, grafik, tablo veya çizelge verilir ve bununla ilgili bir metin yazmanız istenir. Verilen tablodaki verileri özetlemeniz, karşılaştırmanız ve raporlamanız beklenecektir. En az 150 kelime yazmalısınız. Genel olarak, yazmaya 20-25 dakika ayırmanızı öneririz.
  2. Bölüm (Task 2): Bu bölümde, belirli bir konu hakkındaki görüşlerinizi bir makale şeklinde yazmalısınız. Makale yazım tekniklerine bağlı kalmak ve akademik bir dil kullanmak size puan kazandıracak önemli noktalardır. Bu bölüme en az 250 kelime yazmalısınız. 35- 40 dakikada içinde yazmanızı öneririz.

General Training (GT)

General Training writing sınavı da 2 bölümden oluşur ve 60 dakika sürer. Burada verilen konular günlük hayattan seçilmiştir. Kullandığınız dilin resmi olması gerekmez.

  1. Bölüm (Task 1): Bu kısımda bir kurum veya kişiden bilgi isteyen, o mevkiye şikayet ve öneri sunan bir mektup yazmanız istenecektir.
  2. Bölüm (Task 2): Bu bölümde size verilen konuyla ilgili bir kompozisyon yazmalısınız. Akademik kelimelerin gerekli olmadığı GT sınavında, kompozisyonunuzu destekleyici örnek ve bilgilerle pekiştirmenizde fayda var.

Akademik sınavda olduğu gibi GT kısmında da ilk bölümde metin en az 150 kelime, ikinci bölümde ise metin en az 250 kelime olmalıdır.

IELTS Sınav Ücretleri

Döviz kurlarındaki artış ve azalışlar IELTS sınav ücretlerine yansımaktadır, bu nedenle sınav fiyatı dönem dönem değişmektedir. IELTS Sınav ücreti 28/01/2023 tarihinden itibaren bilgisayar üzerinden çözmek istiyorsanız 2700 TL, kağıt/kalemle sınav olmak istiyorsanız ücreti yine 2700 TL’dir. IELTS sınavının ücreti, girdiğiniz sınavın türüne göre değişebilir. Hangi sınava girmeniz gerektiği hakkında daha fazla bilgi için eğitim danışmanlarından yardım alabilirsiniz.

IELTS Sınavları

IDP IELTS Sınav Ücreti

British Council Sınav Ücreti

Kâğıt üzerinden IELTS

2700 TL

2700 TL

Bilgisayarlı IELTS

2700 TL

2700 TL

IELTS Life Skills A1

3000 TL

3000 TL

IELTS Life Skills B1

3000 TL

3000 TL

Bilgisayar üzerinden IELTS UKVI

3120 TL

3120 TL

IELTS Puanlama Sistemi

IELTS sınavı dinleme, okuma, yazma ve konuşmadan oluşur. Adaylara sınavın her bölümü için belirli bir puan verilir. Bu puanın ortalaması IELTS sınavının sonucunu oluşturmaktadır. IELTS sınavının her bölümü farklı puanlama kriterlerine sahiptir.

IELTS sınavına giren adaylar 1-9 arası bir ölçekte puanlandırılacaktır. IELTS sınavı dört ana bölümden oluştuğu için dört farklı alanda (band) puan verilmektedir. Sınav bölümleri Listening, Reading, Writing ve Speaking bölümlerinden oluşmaktadır. Her bir bölümden (band) alınan puan ortalaması IELTS Overall Band Score sonucunu oluşturur. 

IELTS puanları hesaplanırken, her bölüme test puanınıza göre 1-9 arasında bir puan verilir. Örneğin Dinleme 6.0, Okuma 5.5, Yazma 5.5 ve Konuşma 5.0 kullanılıyorsa; 

Toplam puanı hesaplamak için, dört bölümün puanları toplanır (6 + 5.5+ 5.5+ 5 = 22) ve dörde bölünerek ortalama (22/4= 5.5) elde edilir. Bu durumda IELTS puanı 5.5 olarak hesaplanır.

Overall Band Score sonucunuz küsuratlı ise yuvarlama sistemi devreye girer ve IELTS puanınız aşağı veya yukarı yuvarlanarak hesaplanır. 

Mesela her alandan alınan puanların toplamı 23 ise; 23/4= 5.75. Bu durumda yukarı yuvarlanır ve IELTS puanı 6.0 olarak hesaplanır. 

Ya da her alandan alınan puanların toplamı 22,5 ise; 22,5/4= 5,625, aşağı yuvarlanır ve 5,5 IELTS puanı elde edilir.

Her bir IELTS puanının bir karşılığı bulunur. Aşağıdaki tabloda IELTS puan karşılıklarını ve açıklamalarını bulabilirsiniz. 


IELTS Puanı


Puan Açıklaması


9 – Expert User

Dile mükemmel derecede hakimdir: düzgün, doğru ve akıcı konuşabilir ve tam olarak anlayabilir.


8 - Very Good User

Dile çok hakim, sadece sistematik olmayan hatalar ve uygunsuzluklar var. Bilmediği konularda fikir ayrılıkları olabilir. Karmaşık ve ayrıntılı konuşmalarda başarılıdır.


7 – Good User

Ara sıra meydana gelebilecek hatalar, uygunsuz kullanımlar ve bazı durumlarda meydana gelebilecek yanlış anlamalar dışında dile işlevsel bir hakimiyeti vardır. Zor ve karmaşık dili genel olarak iyi kullanır.


6 – Competent User

Bazı hatalar, uygunsuz kullanımlar ve yanlış anlamalar olsa da genel olarak dili etkili bir şekilde kullanır. Aşina olduğu konularda çok zor İngilizce kullanabilir.


5 – Modest User

Hata yapmaya yatkın olmasına rağmen, birçok durumda genel anlamlar çıkarabilir ve dile kısmen hakimdir. Bildiği bir konu hakkında basit bir şekilde iletişim oluşturabilir.


4 – Limited User

Bildiği konularda bile İngilizce becerileri sınırlıdır. Sıklıkla anlama ve ifade etme sorunları yaşar. Karmaşık ve zor bir dil kullanamaz


3 – Extremely Limited User

Ancak çok iyi bildiği şeyleri anlayabilir ve ifade edebilir. Sıklıkla iletişim kurmakta güçlük çeker.


2 – Intermittent User

En basit bilgileri birkaç kelimeyle ifade etmesi, bildiği konularda kısa formüller kullanması ve acil ihtiyaçları dile getirmesi dışında gerçek iletişim kurması mümkün değildir. Yazılı ve sözlü İngilizceyi anlamakta güçlük çeker.


1 – Non User

Dili birkaç kelime dışında kullanamaz.

IELTS puanları yapılan doğru sayısına göre belirlenir. Listening kısmında Acedemic ve General puanlamaları aynıyken, Reading kısmında Academic ve General bölümlerinin puanlaması farklıdır. 

Listening Puanlama

Band Score

Doğru Sayısı

9

39- 40 Doğru

8.5

37- 38 Doğru

8

35- 36 Doğru

7.5

32- 34 Doğru

7

30-31 Doğru

6.5

26-29 Doğru

6

23- 25 Doğru

5.5

18- 22 Doğru

5

16-17 Doğru

4.5

13- 15 Doğru

4

10-12 Doğru

Reading Puanlama

Band Score

IELTS Academic Doğru Sayısı

IELTS General Doğru Sayısı

9

39-40 Doğru

40 Doğru

8.5

37-38 Doğru

39 Doğru

8

35-36 Doğru

37-38 Doğru

7.5

33-34 Doğru

36 Doğru

7

30-32 Doğru

34-35 Doğru

6.5

27-29 Doğru

32-33 Doğru

6

23-26 Doğru

30-31 Doğru

5.5

19-22 Doğru

27-29 Doğru

5

15-18 Doğru

23-26 Doğru

4.5

13-14 Doğru

19-22 Doğru

4

10-12 Doğru

15-18 Doğru

Yani IELTS Academic sınavında 6 almak için 23 doğru yapmanız gerekirken, IELTS General sınavında 30 doğru yapmanız gerekir.

Writing Puanlama

Writing puanlaması Listening ve Reading kısmında olduğu gibi doğru sayısına göre yapılmaz. Bu kısımda daha çok adayın yazdığı metindeki dil bilgisi kullanımına, taskleri tamamlamasına ve verdiği cevaplara, akıcılığa, tutarlılığa ve kelime bilgisine bakılır. Bu kriterler göz önünde bulundurularak 9 üstünden değerlendirilir. 

Speaking Puanlama

Bu kısımda da Writing’de olduğu gibi bazı kriterlere göre puanlandırma yapılır. Bu kriterler;

  • Akıcılık ve Tutarlılık
  • Dilbilgisi Çeşitliliği ve Doğru Kullanım
  • Vocabulary - Kelime bilgisi
  • Telaffuz

IELTS Puanının TOEFL Karşılığı

IELTS ve TOEFL puanlandırma sistemi farklıdır. IELTS 0-9 arası rakamlarla değerlendirilirken, TOEFL 0-120 arası sayılarla değerlendirilir. IELTS puanının TOEFL karşılığı da aşağıdaki gibidir:

IELTS

TOEFL

9.0

120

8.5

114

8

108

7.5

102

7

96

6.5

90

6

84

5.5

78

5

72

4.5

66

4

60

IELTS Puanının YDS Karşılığı

YDS puanlandırması da IELTS’den farklıdır ve 100 üzerinden değerlendirilir. IELTS puanının YDS puanı karşılığı aşağıdaki gibidir;

IELTS

YDS

9.0

100

8.5

95

8

90

7.5

85

7

80

6.5

75

6

70

5.5

65

5

60

4.5

55

4

50

IELTS Puanının PTE Karşılığı

IELTS puanının PTE denkliği aşağıdaki gibidir;

IELTS

PTE Academic

9.0

N/A

8.5

89

8

84

7.5

76

7

66

6.5

56

6

46

5.5

36

5

29

4.5

23

2023 IELTS Sınav Tarihleri

Kâğıt üzerinde olan IELTS sınavları, British Council ve IDP Türkiye tarafından ayda 2 veya 3 kez yapılmaktadır. Bilgisayar üzerinden yapılan IELTS ise daha sık yapılmaktadır.

Sınavlar Academic ve General olmak üzere iki ayrı modülde yapıldığından, sınav modülünü ve tarihlerini kendinize uygun olarak seçmelisiniz. Örnekte Şubat 2023 için IELTS sınav tarihlerini görebilirsiniz:

  • Academic IELTS: 4, 11, 16, 25 Şubat 2023
  • General IELTS: 11, 25 Şubat 2023

IELTS Geçerlilik Süresi

IELTS Sınav Sonuç Belgeleri iki yıl geçerlidir. Yıl içerisinde istediğiniz kadar sınava girebilirsiniz.

IELTS Başvurusu Nasıl Yapılır?

IELTS sınavına British Council web sitesinden online olarak veya IDP Türkiye web sitesindeki başvuru formunu doldurup IDP ofisine teslim ederek başvurabilirsiniz. Online başvuru yapacak adaylar sınav ücretini daha önce belirtilen hesap numaralarına yatırılmalıdır.

Aylin Ceyla Çengelli
Akademik Danışmanlık
İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından eğitim alanında kendini geliştirmek için başta eğitim koçluğu olmak üzere çeşitli seminerlere katılmıştır. Yurtdışı eğitim alanında 5 yıllık tecrübesi bulunmaktadır. Bu tecrübesini hem lise öğrencileri hem de lisans öğrencilerinin yurtdışı eğitim planlanmasını onlarla yaparak danışanları ile paylaşmaktadır. Ek olarak, küçük yaş grubu öğrenciler için de uzun ya da kısa süreli yurtdışı eğitim planlarının yönlendirmesini yapmaktadır. Firmamızda akademik danışmanlık görevini sürdürmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste