İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
13 Mayıs 2018
7 Dakika
Yurtdışında Yüksek Lisans Bursu Nasıl Alınır?

Yurtdışında Yüksek Lisans Bursu Nasıl Alınır? Ne Gibi Fırsatlar Sizi Bekliyor?

Yurtdışında yüksek lisans bursları için öğrenciler başvurularda bulunmakta ve başarılı ve iyi öğrenciler hedeflerine ulaşabilmektedirler. Yüksek lisans öğrencileri için çok değerli olan eğitim burslarının yanı sıra yurtdışında sağlanan çalışma imkanları da oldukça yaygındır. Burslu eğitim almak isteyen öğrencilerin bu işe uygun bir profile sahip olmaları gerektiğini ve başarılı bir eğitim & kariyer geçmişine sahip olmaları gerektiğinin farkında olmaları gerekir.

 

Gereklilikler nelerdir?

İyi bir not ortalaması

Yurtdışında yüksek lisans eğitimine gidecek öğrencileri bekleyen burs imkanlarının en önemli değerlendirme noktalarından biri öğrencilerin akademik başarısıdır. Üniversite eğitimi esnasında aldıkları not ortalamasını fazlasıyla önemseyen üniversiteler genellikle en az 3.0/4 GPA beklentisine sahiptir.

İyi bir dil yeterlilik puanı & %100 İngilizce eğitim geçmişi

Üniversitelerin bir çoğu yüksek lisans için öğrencinin İngilizce dil yeterliliğini sorgulamaktadır. Burada genellikle IELTS sınavından minimum 6.5, TOEFL sınavından (IBT) minimum 87 puan istenmektedir. Üniversite eğitimini %100 ingilizce olarak almış öğrenciler bazı üniversiteler ve ülkelerde bu sınavlardan muaf sayılabilmektedirler. Burs başvurusu yapacak öğrencilere sınavlardan birini almış olmalarını öneriyoruz.

Sizi en iyi şekilde anlatan bir motivasyon mektubu

Yurtdışında yüksek lisans programlarına başvururken en önemli unsurlardan biri de sizi anlatan niyet mektuplarıdır. Bu konuda bazı ülkeler öyle bir önem seviyesi biçmektedir ki başvuru değerlendirmesinin nerdeyse %50’sini bu mektuplara bağlamaktadır.
İyi bir motivasyon mektubu, mutlaka bir iş tecrübe ön yazısı ya da CV içeriğinden farklı olmalıdır. Sizi anlattığı kadar geçmişinize dokunduğu kadar aslında hedeflerinize ve vizyonunuza odaklanmalıdır. Hedeflerinizi ve vizyonunuzu eğer iyi bir şekilde anlatır, gideceğiniz üniversiteyi gelecek planlarınızın haritası konusunda iyi bir şekilde ikna edebilirseniz, yukarıda belirtilen dil yeterlilik şartları ve akademik gereklilikleri de karşılıyorsanız, büyük bir üniversitenin veya burs komisyonunun size burs sağlaması çok olasıdır.

CV / Kariyer tecrübeleriniz

Birçok yüksek lisans programı iş tecrübesi gerektirmektedir. Bu konunun en çok önem taşıdığı yüksek lisans programları genellikle MBA programlarıdır. En az 2 yıllık iş tecrübesi gerektiren MBA programları için öğrencilerin finans, muhasebe, işletme, pazarlama, ticaret sektörlerinde iş tecrübeleri olması müthiş bir önem taşır. Bunun yanısıra genellikle mühendislik alanında ve ya teknik alanlarda eğitim gören öğrencilerin de mutlaka pratik tecrübe edinmiş olmaları beklenmektedir. Genellikle iş tecrübeleriyle fark yaratmak isteyen öğrencilere başvurdukları master programına uygun alanlarda olmaları gerektiği söylense de bağlantılı ve farklı sektörlerden gelen öğrenciler de burslar için gayet olumlu karşılanmaktadır. Önemli olan öğrencinin pratik tecrübesinin, niyeti ve akademik geçmişiyle bir bütün oluşturmasıdır.

Ekstralar

Üniversiteler bölüme göre akademik becerileri yansıtan sınavlara da önem veriyor. GMAT sınavı gibi matematik yeteneğinizi öne çıkarabileceğiniz bir sınav sizi yükseklere taşırken GRE sınavı da nispeten daha sözel alanları hedefleyen öğrenciler için verimli olacaktır. Eğer kendi alanınızla alakalı kazanmış olduğunuz ödüller, yarışmalar, yayınlanmış makaleleriniz veya tasdiklenmiş bir başarınız varsa bu da fazlasıyla etkili olacaktır.

İşte yukarıda bahsedilen ilk 4 parça hatta belki ekstralarla beraber bir araya geldiğinde mükemmel bir burs adayı olabilmektesiniz. Bundan sonraki aşamada burs başvurularınız için dünya çapında en iyi ülkeler ve üniversitelerin seçiminde ICES Turkey danışmanlarıyla yapacağınız görüşmeler geliyor:

 

ICES Turkey nerelerde burs başvurusu tavsiye ediyor?

1) Danimarka / AARHUS Üniversitesi

Danimarka’nın en iyi üniversitelerinden biri olan Aarhus Üniversitesi, QS, Times Higher Education ve daha bir çok dünya sıralamasına göre dünyada en iyi 101-150 üniversite makasında bulunmaktadır. Özellikle işletme, ekonomi, ticaret, global üretim ve işletme mühendisliği alanlarıyla çok dikkat çeken bu üniversitede yüksek lisans eğitimi dünya çapında büyük bir prestij taşımaktadır. Aarhus Üniversitesi’nde her yıl farklı ülkelerden akademik olarak en başarılı öğrencilere başarı bursu verilmektedir. Bu burs tüm eğitim maliyetlerinin %100’ünü kapsamaktadır. Özellikle bu bursa hak kazanmak yada Aarhus Üniversitesi’ne burssuz dahi giriş yapmak adına çabalamayı düşünen öğrencilerin minimum 3.0 ortalamaya sahip olmaları ve IELTS sınavından en az 6.5 puan vermiş olmaları gerekiyor. Bunun yanısıra özellikle motivasyon yazınızın büyük önem taşıdığını ve iş tecrübeniz varsa dikkat edileceğini belirtmeden geçmeyelim. Yine hangi üniversiteden mezun olduğunuz da önemli bir başvuru parametresidir.

2) Estonya / Tartu Üniversitesi

Avrupa’nın en hızlı gelişen, kuzey ve doğu Avrupa coğrafyasına yakınlığı, projeleri ve refah seviyesiyle dikkat çeken Estonya’da bulunan Tartu Üniversitesi, dünyanın en iyi 300 üniversitesi arasında yerini almıştır. Köklü bir devlet üniversitesi olan Tartu’da onlarca akademik bölüm mevcut olup çok sayıda İngilizce yüksek lisans bölümü imkanı da sağlanmaktadır. Tartu Üniversitesi de %100 burs imkanı sunan bir diğer alternatiftir, burada motivasyon mektubunuz akademik geçmişinizle beraber eşit değerde önem görür. Tartu’da burs imkanı nispeten daha fazladır. Yüksek lisans öğrencilerinin %68’i bu burs imkanından faydalanmaktadır. Ancak kabul oranı çok yüksek bir üniversite olmadığını da belirtmekte fayda görüyoruz. İyi bir aday olmanız şart.

3) İrlanda / Dublın Instıtute Of Technology

İrlanda’nın en iyi teknik okullarından biri olan DIT’de %50 burs imkanı mevcut. İrlanda, bugünlerde sektör olarak en büyük IT ve dijital firmaların ev sahipliği yaptığı bir ülke haline gelmiş ve gittikçe büyüyen ve popülerleşen bir seçenektir. Bunun en önemli sebeplerinden biri de sağladığı iş imkanlarıdır. Öğrenciler eğitimleri esnasında çalışabildikleri gibi mezuniyet sonrasında da kolaylıkla kalarak çalışma hayatlarına devam edebilmektedir. DIT’de burs başvurusu yaparak şansınızı denemenizi öneriyoruz.

4) İtalya / Trento, Padova Ve MIP(Milano) Üniversiteleri

İtalya’nın büyük üniversitelerinden Padova Üniversitesi, Trento Üniversitesi ve Politecnico Milano’nun özel işletme okulu MIP’de burs imkanını değerlendirebilirsiniz.

5) Macaristan – Ibs Budapest

İngiliz diploması veren International Business School Budapest’te akademik yeterlilik ve IELTS puanınıza göre burs imkanları mevcuttur.

 

Daha fazlası için hemen akademik departmanımızı arayın veya whatsapp üzerinden ulaşın:

5425792494 / 5435792494

 

Didem Atıcıer
Eğitim Danışmanı
Yüksek lisans, lisans ve lise programları için danışmanlık yapmakta ve ofislerimiz için Koordinatörlük görevlerini yürütmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste