İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
Almanya Üniversite Başvurusu
Almanya Üniversite Başvurusu

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk beş yüzde yer alan kaliteli okulları, ücretsiz eğitim imkanı, mühendislik alanındaki başarılı çalışmaları, mezuniyetten sonra prestijli kariyer olanakları ile Almanya, yurtdışında eğitimi sürdürmek isteyen öğrenciler için en popüler seçeneklerden biridir. Almanya’da üniversite okumak Türk öğrenciler tarafından da uzun yıllardır tercih edilmektedir. Almanya üniversiteleri lisans ve yüksek lisans programları için başvuru yaparken danışmanlarımızın yönlendirdiği doğrultuda hareket ederek başvurunuzu hatasız bir şekilde yapabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için Almanya'daki üniversitelere başvururken gereken bilgileri vereceğiz.

Almanya'da Üniversite Okuma Şartları:

Almanya, yüksek kaliteli eğitim sistemiyle birçok öğrenci için cazip bir üniversite eğitimi fırsatı sunmaktadır. Almanya'da üniversite okumak isteyen öğrenciler için belirli şartlar ve gereklilikler bulunmaktadır. Aşağıda, Almanya'da üniversite genel okuma şartlarını ve bu şartların açıklamalarını sizler için listeledik:

1- Lise Diploması: 

Almanya'da üniversite okuyabilmek için liseyi bitirmiş olmanız ve diplomanızı almış olmanız gerekmektedir.

2- Almanca Yeterlilik: 

Almanca, Almanya'da üniversite eğitimi için yaygın olarak kullanılan bir dildir. Tüm üniversiteler böyle olmasa da birçok üniversite Almanca dil yeterliliğini kanıtlamanızı isteyebilir. Bunun için TestDaF veya DSH gibi Almanca dil sınavlarını minimum %65 puanla geçmeniz gerekmektedir. 

3-Başvuru Formu ve Belgeler: 

Almanya'da üniversiteye başvuruda bulunurken, üniversitenin istediği başvuru formunu doldurmanız ve gerekli belgeleri sunmanız gerekiyor. Bu belgeler genellikle lise diploması, transkript, pasaport fotokopisi, motivasyon mektubu ve varsa referans mektupları gibi belgeleri içerir.

4-Numerus Clausus (NC) Puanı:

Bazı popüler programlarda, öğrencilerin belirli bir NC puanını karşılamaları istenir. NC puanı, bir öğrencinin lise not ortalaması ve diğer kriterlere dayanarak hesaplandığı bir puan sistemidir. NC puanı, her yıl programın taleplerine ve başvuran öğrenci sayısına göre değişebilmektedir.

5- Üniversite Giriş Sınavı:

Bazı üniversiteler, öğrencilerin üniversiteye kabul edilmeden önce öğrencilerin akademik yetenekleri ve bilgi düzeyini ölçmek için üniversiteye girişi sınavlarına girmesini isteyebilir. Örneğin, Tıp programına başvuran öğrencilerin Almanya'da ulusal bir giriş sınavına TMS veya Ham-Nat gibi sınavlara girmesi istenir.

Almanya Üniversite Başvurusu Nasıl Yapılır?

Program ve Üniversite Seçimi: 

İlk olarak, ilgi alanlarınıza uygun bir programı içeren Üniversiteleri araşıtırıp, kendinize en uygun olan üniversiteyi bulun. Üniversitelerin resmi web sitelerini ziyaret ederek programlar, kabul şartları ve başvuru tarihleri hakkında detaylı bilgi edinebilir ya da danışmanlarımızdan yardım isteyebilirsiniz.

Başvuru Tarihlerini Takip Edin:

Üniversitelerin başvuru süreçlerinin belirli bir zaman çerçevesi olduğunu unutmayın. İstediğiniz üniversitenin başvuru tarihlerini takip ederek başvurunuzu zamanında tamamlayın.

Gerekli Belgeleri Hazırlayın: 

Seçtiğiniz üniversitenin sizden istediği belgeleri hazırlayın. Üniversitelerin istediği belgeler değişiklik gösterse bile çoğu üniversite lisans diploması veya transkript, dil yeterlilik belgesi (Almanca veya İngilizce) ve motivasyon mektubu gibi belgeleri sizden ister.

Dil Yeterlilik Sınavlarına Girin

Almanca dilinde eğitim almayı planlıyorsanız, Almanca dil yeterlilik sınavlarına, TestDaF veya DSH, girmeniz gerekebilir. Eğer ingilizce eğitim veren bir program seçtiyseniz de IELTS veya TOEFL gibi uluslararası dil yeterlilik sınavlarına başvurmanız istenebilir.

Başvuru Ücreti

Başvurunuz için üniversite tarafından istenen bir başvuru ücreti olabilir. Bu ücreti ödedikten sonra son süreç olarak, başvurunuzu online olarak tamamladıktan ve gerekli belgeleri ekledikten sonra, başvurunuzu seçtiğiniz üniversiteye gönderin.

Başvurunuzu Yapın

DAAD yani Alman Akademik Değişim Servisi tarafından yürütülen ve tüm üniversitelerin yer aldığı merkezi kabul portalından başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu konu da sıkıntısız bir süreç geçirmek isterseniz danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Almanya'da Üniversite Eğitimi için Gerekli Belgeler

  • Mezun olduğunuz kurumdan alacağınız lise diploması.
  • ÖSYM yerleştirme yani üniversiteye giriş yeterlilik belgesi.
  • Başvuracağınız üniversiteye yazılmış niyet mektubu.
  • Pasaport.
  • Biyometrik fotoğraf.
  • İngilizce ve Almanca dili yeterlilik belgesi. 
  • Transkript.
  • Kimlik belgesi.

Almanya Yüksek Lisans Şartları 

Almanya’da yüksek lisans eğitimini Avrupa’da devam ettirmek isteyen bireyler için popüler bir tercihtir. Her ne kadar şartlar seçtiğiniz programa ve üniversiteye göre değişse de genel olarak istenen şartları sizler için listeledik:

  • Türkiye'de 4 yıllık bir lisans programından mezun olmanız ve lisans diplomanız ve transkriptiniz istenir.
  • Almanca veya İngilizce dil yeterliliğini belgelemeniz gerekir. İngilizce için TOEFL veya IELTS; Almanca için DSH, TestDaf veya TELC. Ek olarak bazı üniversiteler Goethe sertifikasını kabul edebilmektedir.
  • CV, Motivasyon mektubu ve Referans Mektubu istenmektedir.
  • Bazı üniversiteler sizden en az 1 sene çalışma deneyiniz olmasını isteyebilir. Ek olarak seçtiğiniz programa uygun dersler almış olmanız da gerekebilir.

Almanya Üniversite Başvuru Sürecinde Merak Edilenler

Almanya'da üniversite okumak isteyen adayların başvuru süreçlerinde merak ettikleri ve sıkça sordukları soruları sizler için cevapladık.

Almanya üniversite başvuru zamanları nedir?

Almanya'da üniversite başvuruları genellikle üniversitelerinin kendi belirlediği tarihlerde yapılır. Başvuru tarihleri üniversiteler arasında değişiklik gösterebilir, bu nedenle hedeflediğiniz üniversitenin resmi web sitesini ziyaret ederek güncel başvuru tarihlerini öğrenebilirsiniz.

Almanya’da okumak için YKS şart mı?

Almanya'da üniversite okumak için Yükseköğretim Kurumları Sınavı şartı bulunmamaktadır. Alman üniversiteleri genellikle başvuruları lise diploması veya eşdeğer bir belge ile yapılan değerlendirmelere dayandırır.

Almanya’da şartlı kabul veren üniversiteler hangileri?

Almanya'da şartlı kabul veren üniversitelerden bazıları, Hamburg Üniversitesi, Freie Universität Berlin (FU Berlin), Münster Üniversitesi, Bonn Üniversitesi, Duisburg-Essen Üniversitesi, Hannover Üniversitesi, Paderborn Üniversitesi'dir.

Almanya’da üniversite okumak için diploma notu kaç olmalı?

Lisans için Lise diploma notunun en az 70-75 olması önerilir. Yüksek lisans için ise lisans ortalamanızın en az 2.70 ortalamaya sahip olması gerekmektedir.

Almanya’nın en iyi üniversiteleri nelerdir? 

Almanya’nın en iyi üniversiteleri arasında Technical University of Munich, LMU Munich, Heidelberg University ve Freie University of Berlin yer alır.

Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste