İletişim İş Fırsatları Etkinlikler
18 Ocak 2023
12 Dakika
TOEFL Nedir, Ne İçin Gereklidir?

İngilizce konuşulan bir ülkede bir lisans veya yüksek lisans okumak isteyen uluslararası öğrencilerin TOEFL sınavına girmeleri gerekir. TOEFL, sınavın resmi adı olan Yabancı Dil Olarak İngilizce Testinin kısaltmasıdır. 

TOEFL sınavı genellikle çevrimiçi bir sınav şeklinde yapılır, ancak kâğıt üzerinde bir sınav da sunulabilir. TOEFL sınavı, İngilizce becerilerinin yeterli olduğundan emin olmak için dünya çapında 27 milyondan fazla kişi tarafından girilmiştir. Sınav genellikle yurtdışında bir üniversitede eğitim almayı planlayan öğrenciler ve burs adayları ile vize başvurusunda bulunan öğrenciler ve çalışanlar ve İngilizce ilerlemelerini takip eden İngilizce öğrenenler tarafından alınır. 

130'dan fazla ülkedeki eğitim kurumları ve devlet kurumları, belirli pozisyonlar için başvuruları değerlendirirken TOEFL puanlarını kabul etmektedir. Bir kabul şartı olarak, bazı kurumların minimum TOEFL puanı gerektirdiğini unutmamakta fayda vardır. Minimum puan gereksinimleri, kuruma bağlı olarak 61 ile 100 arasında değişebilir.

TOEFL iBT sınavı üç farklı şekilde gerçekleştirilir:

  1. TOEFL iBT Sınavı: Yetkili bir sınav merkezindeki bir bilgisayarda gerçekleşir.
  2. TOEFL iBT Home Edition: Evde bir bilgisayarda, bir gözetmen tarafından izlenildiği bir ortamda.
  3. TOEFL iBT Paper Edition: İki test oturumundan oluşmaktadır: 

Okuma, Dinleme ve Yazma bölümleri: Bir sınav merkezinde kâğıt üzerinde gerçekleşir.

Konuşma bölümü: Evde bir bilgisayarda gerçekleşir.

TOEFL’a yıl boyunca dünya çapında girebileceğiniz birçok sınav vardır. 165 ülkede 4.500 TOEFL sınav merkezi bulunmaktadır, yani kolayca ulaşabileceğiniz bir sınav merkezini kolayca bulabilirsiniz. Size en yakın sınav merkezinin, sınav merkezlerinin yerlerinin ve sınavı hangi formatta gerçekleştirdiklerinin bilgilerini TOEFL web sitesinde bulabilirsiniz.

TOEFL IBT sınavı genellikle bir ay içerisinde 6 veya 7 kez düzenlenir. Sınav için internetten randevu oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, TOEFL başvuruları sınav tarihinden 7 gün önce kapanmaktadır fakat sınav merkezlerinin kontenjanları sınırlı olduğundan minimum 3 ay öncesinden kayıt yaptırmanızı önerilmektedir.

Başvurmadan önce giriş için TOEFL sonucunun gerekli olup olmadığını görmek için seçtiğiniz üniversite veya kurumun kabul koşullarını kontrol etmeniz önemlidir. Sonraki adım ise, sınavınızı gerçekleştireceğiniz bir sınav merkezi bulmaktır.

Günümüzde Amerika’da lisans veya Amerika’da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için dünyanın en prestijli burs programlarından biri olan Fulbright Bursu, özellikle yüksek lisans ve doktora derecelerinde öğrencilerin tüm öğrenim masraflarının karşılanacağı finansal bir destek sunmaktadır. Böylelikle öğrenciler Amerika’da üniversite eğitimi alırken Fulbright Bursu ile öğrenim ve yaşam masraflarını da karşılama fırsatı yakalayabilmektedirler. Dünya çapında 160'tan fazla ülkede faaliyet gösteren Fulbright burs programı, her yıl yaklaşık 4.000 yabancı öğrencinin burs almasını sağlıyor. Fulbright bursunun şartlarından biri ise akademik düzeyde ileri derecede İngilizce bilgisine sahip olmaktadır.  Bu yüzden de özellikle Türkçe eğitim verilen okullardan gelen adayların TOEFL sınavına girmeleri önerilir. İngilizce düzeyini belgelemek için gerekli minimum skorlar TOEFL iBT ve TOEFL iBT Special Home Edition için 75 olarak belirlenmiştir.

Kanada, dünyanın en iyi yurtdışı eğitim adreslerinden biridir. Kanada'da yüksek lisans, Kuzey Amerika'nın en başarılı üniversitelerinden bazılarında eğitim almak anlamına gelir. Bunun için ise, Kanada'da bir yüksek lisans programına kabul edilmek için İngilizce seviyenizi gösteren bir sertifikaya sahip olmanız gerekir. İngilizce ana diliniz değilse, TOEFL gibi bir İngilizce dil sınavına girmeniz beklenmektedir.

IELTS ve TOEFL sınavlarının farkı adaylar tarafından oldukça merak edilen bir konudur. Her iki test de dünyanın farklı ülkelerindeki en iyi üniversiteler tarafından kabul edilmektedir ancak yapı ve soru türleri açısından oldukça farklıdırlar. Her ikisi de dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere dört yeteneği test etse de bunu farklı şekillerde yaparlar: IELTS'in çeşitli soru türleri vardır. Bunların bir karışımı, okuma ve dinleme kısımlarında sorulur. TOEFL iBT ise çoktan seçmeli sorulardan oluşur (A, B, C veya D seçeneklerinden birini seçip yanıtladığınız).

TOEFL Sınav İçeriği

İlk olarak şunu bilmekte fayda vardır, TOEFL IBT sınav içeriği genel olarak akademik bir dili tüm kısımlarında kullanır, yani sınav bünyesinde 4 bölüm bulundurur (okuma, dinleme, konuşma, ve yazma) ve her bölümden alınan puan 30 üzerinden değerlendirilir. Genel puan ise 120 üzerinden değerlendirilir ve adayın uluslararası İngilizce seviyenizi belirler. 

İngilizce yeteneğiniz okuma, konuşma, dinleme ve yazma açısından analiz edilerek hem İngilizce konuşma hem de anlama yeteneğiniz değerlendirilir. Bunların hepsi akademik çalışmalarınızı yürütmek için ihtiyaç duyulacak becerilerdir ve sınav, müfredatın İngilizce olarak öğretildiği bir ülkede öğrencilerin seçtikleri bölümlerde ilerlemelerini ve başarılı olmalarını sağlamak için kurumlar tarafından kullanılır.

Dört bölüme ayrılmış TOEFL iBT sınavının tamamlanması yaklaşık 3-3.5 saat sürer.

Testte kullanılan dil, İngilizcenin günlük akademik ortamlarda nasıl kullanıldığını yakından yansıtır ve test, belirli kısımlardan oluşarak %100 akademik içerik içerir.

Okuma: 3-4 okuma pasajı verilir ve her biri 700 kelimedir (Karşılaştırma/karşıtlık, 

neden/sonuç).

Her pasaj için 10 soru, böylece 30-40 soru sorulur.

Süre: 54–72 dakika

Puan ölçeği: 0–30

Dinleme: 3–4 ders kaydı dinletilir, bazıları sınıfta tartışma içeriklidir, her biri 3–5 dakika, 

ve her biri 6 sorudan oluşmaktadır.

2–3 konuşma, her biri 3 dakika, her biri 5 soru. Böylece adaya 28-39 tane soru sorulur.

Süre: 41–57 dakika

Puan ölçeği: 0–30

Dinleme bölümünden sonra 10 dakika ara verilir.

Konuşma: 4 soru tipinden oluşmaktadır. TOEFL sınav içeriği arasında bu kısım en kısa süren kısımdır.

Soru 1: Bağımsız sorudan oluşan kısım— yanıt verdiğinizde tamamen kendi fikirlerinizden, görüşlerinizden ve deneyimlerinizden yararlanmanız beklenir.

Sorular 2–4: Tıpkı sınıf içinde veya dışında yaptığınız gibi İngilizce dil becerilerinizi birleştirmenizi gerektirir. Okuduğunuz veya dinlediğiniz materyaller hakkında konuşmanız beklenmektedir.

Hazırlık süresi: Her yanıttan önce 15–30 saniye hazırlık süresi bulunmakta ve adayın yanıtı  45 veya 60 saniye sürmesi beklenmektedir.

Yanıt vermesi için adayın mikrofona konuşması gerekmektedir ve adayın yanıtları kaydedilir.

Yazma: Toplamda 50 dakika verilen bu kısımda 2 farklı yazı sizden istenir. Genel olarak adayların zorlandığı kısımlardan bir tanesi olan yazma kısmı için kelimelerinizi doğru tercih etmelisiniz.

Soru 1: Okuduklarınıza ve dinlediklerinize yanıt niteliğinde olan 20 dakikalık kısım. 

Soru 2: Bir konu hakkındaki kişisel görüşe dayalı yazılması gereken 30 dakikalık kısım.

Süre: 50 dakika

Puan ölçeği: 0–30

Adayın yanıtlarını bir bilgisayar klavyesine yazması beklenmektedir. 

TOEFL Sınav Ücreti

TOEFL sınavının ücreti, farklı ülkeler arasında 160 ABD doları ile 250 ABD doları arasında değişmektedir. Bunu bir maliyetten ziyade bir yatırım olarak görmek önemlidir, çünkü akademik anlamda ilerlemenize yardımcı olacak bir puan alırsanız, bu gelecekteki iş olanaklarınıza doğrudan etki edecektir.

Sınav tarihinizi değiştirmek veya iptal etmek istemeniz durumunda ise talebinizi sınav tarihinden en az 4 gün önce yapmanız gerekmektedir. Sınavınızı değiştirmek için 60 Amerikan doları ödemeniz gerekir. Sınavınızı iptal etmek istemeniz durumunda ödediğiniz ücretin yarısı iade edilir.

TOEFL Puanlama Sistemi

111-120

C2 (Professional)

101-110

C1 (Advanced)

86-100

B2 (Upper Intermediate)

71-85

B1 (Intermadite)

56-70

A2 (Elementary)

<55

A1 (Beginner)

TOEFL Skorunun IELTS Karşılığı

TOEFL

IELTS

120

9

115-117

8.5

110-114

8

102-109

7.5

84-101

7

79-83

6.5

60-78

6

46-59

5.5

TOEFL Skorunun YDS Karşılığı

TOEFL IBT

YDS

120

100

114

95

108

90

102

85

96

80

90

75

84

70

78

65

72

60

66

55

60

50

TOEFL Skorunun PTE Karşılığı

TOEFL IBT

PTE

120

84

113

78

105

72

99-100

68

94

64

87-88

59

79-80

53

74-76

50

65-66

46

54-56

42

2023 TOEFL Sınav Tarihleri

Bütün bir yıl boyunca TOEFL sınavı yapılmaktadır. Yılda 50 kereden fazla TOEFL sınavı düzenlenmektedir. Bir kişi 12 gün ara vererek istediği kadar girebilir. 2023 yılına ait sınav tarihleri bilgisi için TOEFL web sitesi ziyaret edilebilir. Sınava giriş yapabilmek için kişinin kendine ait bir hesap açtırması yeterlidir. Hesap üzerinden online kayıt yaptırılabilir. TOEFL başvuruları sınav tarihinden 7 gün önce kapanmaktadır fakat sınav merkezlerinin kontenjanları sınırlı olduğundan minimum 3 ay öncesinden kayıt yaptırmanız önerilmektedir. 

TOEFL Geçerlilik Süresi

TOEFL sınavınızda aldığınız sonuç yalnızca iki yıl geçerli olacak, bu iki yıldan sonra artık geçerliliğini kaybedecektir, bu nedenle bu süreden sonra yurt dışında okumak için başvurmak istiyorsanız, sınava tekrar girmeniz gerekebilir. TOEFL sınav sonucu, başvuru gerekliliklerin bir parçasıysa, başvurunuz için sınava zamanında girmeniz önemlidir. 

TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kaydolmanın en kolay yolu, adayın ETS hesabı üzerindendir. İngilizce konuşulan ülkelerdeki üniversitelere ve kolejlere kabul edilmek isteyen öğrencilerin İngilizce yeterliliğini değerlendirmek için Eğitimsel Test Hizmeti (ETS) tarafından yürütülür. Sınava girenlerin kayıt sırasında ve sınava girerken bazı belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Belge kimliğinin gerekliliği, öğrencinin sınava girmeyi planladığı ülkeye bağlıdır. 

TOEFL adaylarının sınav ve kayıt sırasında ibraz etmeleri gereken belgelerden bazıları şunlardır:

  • TOEFL başvuru sahiplerinin geçerli bir pasaportu olmalıdır. Pasaport, kayıt sırasında ve sınav sırasında da geçerli olmalıdır. Öğrencilerin pasaportlarının aslını sınava gelirken yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Pasaportunuzun fotokopisi veya dijital fotoğrafları sınav günü kabul edilmemektedir.
  • Pasaportu olmayan öğrenciler fotoğraflı Nüfus Cüzdanı veya Askeri Kimlik Kartı ile kayıt yaptırabilirler. Kimlik belgesinde başvuru sahibinin bir fotoğrafı bulunmalı ve süresi dolmuş olmamalıdır. Kimlik, başvuru sahibinin o ülkenin vatandaşı olduğunu kanıtlayan ulusal olarak kaydedilmelidir.
  • -15 yaş altı adaylar için veli muvafakatnamesi önemlidir. Muvafakat formu resmi ETS web sitesinden indirilebilir ve sınava girmeden önce gönderilmesi gerekir. Hem öğrencilerin hem de velilerin geçerli ve kabul edilen fotoğraflı kimlik belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir.

TOEFL kaydı için birkaç önemli ipucu aşağıda listelenmiştir:

  •  Öğrencilerin kayıt sırasında sınav merkezini, tarihini ve saatini dikkatli bir şekilde seçmeleri gerekmektedir.
  • Kayıt sırasında kullanılan kimlik belgesi sınav günü yanınızda bulundurulmalıdır. Kayıt formunda belirtilen detay ve bilgiler kimlik belgesi ile eşleşmelidir.
  •  Uygun bir tarih, sınav merkezi ve zamanlama almak için sınav gününden 3 ila 4 ay önce kaydolmanız önerilir.
  •  Sınav kaydı için kullanılan oturum açma kimlik bilgileri unutulmamalıdır. Sınava girenlerin profili, sınavla ilgili her türlü iletişim için çok önemlidir.
  • Kayıt ücretini ödemek için bir kredi kartı veya banka kartı kullanılmalıdır.
  • TOEFL onay sayfasının çıktısı alınmalı veya gelecekte kullanılmak üzere kaydedilmelidir.
Mehmet Emin Ünlü
Kıdemli Akademik Danışmanlık
Finans bölümünden dereceyle mezun olmuştur. Çeşitli yurtiçi ve yurtdışı firmalardaki deneyimine ek olarak 4 yıldır eğitim danışmanlık ve yönetimi alanında görev yapmaktadır. Ağırlıklı olarak yurt dışında yüksek lisans, lisans ve lise eğitimi ile ilgili danışmanlık sağlamakta, kendi yurt dışı ve çalışma deneyimleri ile öğrencilere destek olmaktadır. Geniş vizyon ve birikimiyle firmamızda kıdemli akademik danışmanlık görevini sürdürmektedir.
Bilgi Almak İçin Formu Doldurup Gönderin, Sizi Arayalım!
Hızlı İletişim İçin Hemen Arayın 444 2 203
Bilgi İste